Hyppää sisältöön

MAANANTAINA toimintansa aloittaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Onnea Fimea! Juuri ja juuri uuden viraston avajaisiin mennessä ehdittiin keskukselle nimetä myös johtaja. Onnea Sinikka Rajaniemi!

Kunhan nimitysten ja avajaisten juhlahumusta selvitään, onkin aika tarttua hanakasti toimeen. Työtä nimittäin riittää.

Viime vuosina lääkealan kehittäminen on ollut lähinnä lääkkeiden hintoihin kohdistuneita viikatteen sivalluksia. Kustannussäästöjä on haettu muun muassa lääkevaihdolla ja viitehintajärjestelmällä. Kauaskantoisempaan säästöjen hakemiseen toimintaa kehittämällä ei ole ollut kykyä. Tai halua.

Välineitä olisi kuitenkin tarjolla. Esimerkiksi kuluneella viikolla uutisoitiin OLKA-kokeiluhankkeesta (Oikea lääkitys kokonaisarvioinnin avulla), joka toteutettiin osana Sitran terveydenhuollon ohjelmaa. Hankkeen tuloksena voitiin todeta, että siihen osallistuneiden potilaiden vointi parani. Myös lääkekustannukset pienenivät. Säästöä tuli sekä Kelalle että potilaalle itselleen. Myös annosjakelulla voidaan saavuttaa taloudellisia säästöjä, parantaa potilasturvallisuutta ja edistää lääkehoidon onnistumista. Kelpo toimintaa molemmat.

Nyt tarvitsisimme vain sellaisen ihmisen tai organisaation, joka kohdistaisi tarmonsa kehittävämpään toimintaan. Viikatteella ei nimittäin enää kauaa voi huiskia ainakaan apteekkialalla, sillä vanhojen haavojen kautta ollaan jo vuotamassa kuiviin. 

Fimean tehtäväksi on määritelty muun muassa lääkealan kehittäminen (mukaan lukien apteekkitoiminta) sekä lääkehoitojen hoidollinen ja taloudellinen arviointi, mikä antaa odottaa uudenlaista lähestymistapaa myös kustannussäästöjen hakemiseen.

Odotukset ovat siis korkealla. Lähitulevaisuudessa näemme, miten Fimea pystyy näihin odotuksiin vastaamaan.

Tiina Kuosa

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times