Hyppää sisältöön

Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa famotidiini vähensi skitsofreniaa sairastavien oireita.

Pieneen tutkimukseen osallistui 30 potilasta, jotka olivat skitsofrenian vuoksi olleet työkyvyttömyyseläkkeellä vähintään viisi vuotta. Potilaat satunnaistettiin famotidiini- ja lumelääkeryhmään. Famotidiiniryhmässä oireet lievenivät neljän viikon hoitokokeilun aikana selvästi, kun taas lumeryhmässä ei havaittu mitään muutoksia.

Vatsan liikahappoisuuden hoidossa käytetyn famotidiinin vaikutus perustuu histamiini H2 -reseptoreiden toiminnan salpaamiseen elimistössä. Aivoissa histamiini säätelee useiden keskeisten hermosolujen toimintaa, ja näillä soluilla on puolestaan tärkeä rooli aivojen muiden välittäjäaineiden säätelijänä.

Aikaisemmat tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että vaikuttamalla aivojen histamiinijärjestelmään voidaan vaikuttaa myös skitsofrenian oireisiin, mutta aiheesta ei ole tätä ennen tehty laadukkaita, kontrolloituja tutkimuksia.

– Löydös osoittaa että histamiinijärjestelmällä on keskeinen rooli psykoosien hoidossa. On odotettavissa että lääkeyritykset nyt vievät tätä tutkimuslinjaa eteenpäin ja kehittävät histamiinivaikutukseen perustuvia lääkkeitä psykoosien hoitoon, sanoo tutkimusryhmää johtanut psykiatrian professori Jesper Ekelund.

Liikahappoisuuten käytettävillä annoksilla (korkeintaan 40 mg/vrk) famotidiini ei juurikaan läpäise aivoja suojaavaa veri-aivoestettä. Tutkimuksessa käytettiin 200 milligramman annosta, jolla päästiin vaikuttamaan myös aivojen histamiinijärjestelmään.

– Famotidiinia ei kannata suoraan käyttää skitsofrenian hoitoon, koska näin suuren annoksen pitkäaikaiskäytöstä ei ole tehty turvallisuustutkimuksia, Ekelund huomauttaa.

Ekelundin johtama projekti on saanut jatkotutkimusta varten 306 000 dollarin suuruisen apurahan yhdysvaltalaiselta Stanleyn säätiöltä. Käynnistymässä on suurempi, monikansallinen lääketutkimus yhdessä Karoliinisessa Instituutissa työskentelevän professori Jari Tiihosen kanssa.

Tutkimus julkaistaan Journal of Clinical Psychopharmacology -lehdessä elokuussa.

MINNA SVENSK

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times