Näin puolueiden aluevaaliohjelmat puhuvat apteekeista – Apteekit voivat helpottaa palveluiden saatavuutta
Apteekkityö, Uudistuva apteekki, Yhteiskunta - 28.02.2025 at 10:21
Kävimme puolueiden aluevaaliohjelmat läpi ja etsimme kirjauksia apteekkien roolista osana sote-palveluita.

Lue tiivistelmä
- Apteekkari-lehti kävi läpi puolueiden aluevaaliohjelmat ja muut viimeaikaiset ulostulot ja etsi puolueiden kantoja siitä, miten ne näkevät apteekit osana sote-palveluita.
- Monissa puolueissa apteekit nähdään tiiviinä osana sote-palveluita ja palvelupolkuja. Apteekkien tehtäviksi ehdotetaan muun muassa rokotuksia ja lääkitysten tarkistuksia.
- Kaikki puolueet eivät suoraan mainitse apteekkeja ohjelmissaan, mutta peräänkuuluttavat julkisen terveydenhuollon ja yritysten yhteistyötä. Moni mainitsee myös lähipalvelujen turvaamisen.
Huhtikuun aluevaaleihin valmistautuvat puolueet ovat julkaisseet aluevaaliohjelmansa. Apteekkari-lehti kävi ohjelmat ja puolueiden muut viimeaikaiset ulostulot läpi ja etsi puolueiden kantoja siitä, miten ne näkevät apteekit osana sote-palveluita.
Suurista puolueista selkein kirjaus apteekkien asemasta löytyy sosialidemokraattien (SDP) alkuvuodesta julkaistusta esityksestä sotekulujen hillitsemiseksi.
Esityksen mukaan apteekeille tulee muun muassa mahdollistaa rajattu mahdollisuus vaihtaa lääkärin määräämä lääke ilman erillismenettelyä tai yhteydenottoa lääkäriin. Näin voidaan vähentää apteekkien yhteydenottoja lääkäreille esimerkiksi saatavuushäiriötilanteissa.
Apteekkijärjestelmän sääntelyä, korvausjärjestelmää ja kilpailua on puolueen mukaan kehitettävä siten, että turvataan lääkkeiden jakelu ja kohtuullinen hintataso maan kaikissa osissa.
Myös apteekkien mahdollisuuksia toimia rajoitetusti muissa terveyspalveluissa julkisen terveydenhuollon tukena tulee puolueen mukaan harkita erityisesti tilanteissa, joissa voidaan parantaa palvelujen saatavuutta ja keventää terveydenhuollon kuormitusta.
Keskusta: Apteekit vahvemmin osaksi sote-palveluita
Keskusta puolestaan ottaisi apteekit nykyistä vahvemmin mukaan osaksi sote-palveluita erityisesti lääkehuoltoon liittyvissä asioissa.
Käytännössä tämä tarkoittaisi, että alueilla hyödynnetään muun muassa apteekkien tuottamia farmaseuttisia asiantuntijapalveluita, kuten lääkityksen tarkistuksia ja eriasteisia moniammatillisia lääkehoidon arviointeja sekä lääkeneuvontaa.
Lisäksi puolue hyödyntäisi apteekkien tiloja ja henkilökuntaa rokotuksissa ja antaisi apteekeille mahdollisuuden tuottaa terveyspalveluita nykyistä enemmän esimerkiksi sairaanhoitajan vastaanottoina yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa.
Keskusta nostaa esiin myös maankattavan apteekkiverkoston toimintaedellytysten edistämisen. Puolueen mukaan kaikille suomalaisille tulee turvata lähiapteekkipalvelut.
KD: Kausirokotukset apteekista
Kristillisdemokraattien aluevaaliohjelman mukaan apteekkiverkoston roolia osana hoitoketjuja ja matalan kynnyksen palveluja tulee laajentaa. Esimerkiksi tästä puolue nostaa kausirokotukset.
KD:n mukaan apteekkiverkosto voi tarjota helposti saavutettavia palveluja, jotka tukevat julkisen terveydenhuollon toimintaa.
Kokoomus: Yritysten hyödyntäminen voi tuoda säästöjä
Pääministeripuolue kokoomuksen aluevaalitavoitteet eivät sisällä suoria mainintoja apteekeista. Ohjelmassa on kuitenkin korostettu muun muassa monituottajuutta ja tehokkuuden hakemista yritysten toimintamalleista.
Kokoomuksessa halutaan, että sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa hyödynnetään yrityksiä, yrittäjiä ja järjestöjä aina, kun se on järkevää. Kokoomuksen mukaan yritysten palveluiden oikeanlainen hyödyntäminen voi tuoda hyvinvointialueille myös kustannussäästöjä.
Puolue haluaa, että monituottajuutta hyödynnetään hyvinvointialueilla muun muassa laajentamalla palvelusetelien käyttöä ja toteuttamalla uusi Kela-korvausmalli.
Vihreät: Apteekit osaksi hoitopolkuja
Vihreiden aluvaaliohjelman mukaan järjestöt ja yksityinen sektori toimivat hyvinvointialueiden arvokkaina yhteistyökumppaneina, joita ilman ei pystyttäisi tuottamaan tarvittavia palveluita. Vihreät nostavat esiin myös asiakastiedon ajantasaisuuden ja siirtymisen sujuvasti ja tietoturvallisesti palvelurajojen yli.
Vihreiden aluevaaliohjelmassa ei suoraan mainita apteekkeja, mutta puolueen viime syksynä julkaisemassa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiohjelmassa ehdotetaan, että apteekkeja hyödynnetään matalan kynnyksen terveyspalveluna erityisesti siellä, missä matka lähimmälle terveysasemalle on pitkä.
Lisäksi ohjelmassa ehdotetaan, että apteekkien palveluja integroidaan osaksi hyvinvointialueiden palveluverkkoa ja hoitopolkuja.
Myös vasemmistoliiton aluevaaliohjelmassa on maininta siitä, että alueilla tulee pyrkiä hyvään yhteistyöhön yritysten kanssa, jotta ihmiset saisivat laadukkaita palveluita helposti.
Perussuomalaisten ohjelmassa puolestaan todetaan, että olemassa olevia palveluita on hyödynnettävä nykyistä paremmin. Puolue peräänkuuluttaa helposti lähestyttäviä, ymmärrettäviä ja edullisia palveluita.
Rkp taas haluaa lisätä palvelusetelien käyttöä, kun se on tarkoituksenmukaista. Lisäksi puolue haluaa, että kaikissa kunnissa on helposti saatavilla olevia sosiaali- ja terveydenhoitopalveluja.
Apteekkialan omat aluevaalitavoitteet löytyvät Apteekkariliiton aluevaalisivuilta.