Hyppää sisältöön

Apteekeissa tehtävä farmaseuttinen työ säästää keskimäärin jopa 855 miljoonaa euroa vuodessa muualla terveydenhuollossa. Säästöä syntyy ennen muuta siitä, että julkisten terveyspalveluiden käyttö vähenee, kun apua ja neuvoja saadaan lähiapteekeista.

Apteekkien farmaseuttisen työn ja neuvonnan avulla vältetään niin päivystyskäyntejä kuin erikoissairaanhoidon lääkärikäyntejä ja vuodeosastojaksoja.

Luvut perustuvat vaikuttavuustutkimukseen, jonka asiantuntijayritys ESiOR toteutti Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta viime huhti-kesäkuussa. Selvityksessä ESiOR arvioi apteekkien farmaseuttisen työn vaikutuksia, vaikuttavuutta ja arvoa.

Farmaseuttisella työllä tarkoitetaan esimerkiksi reseptilääkeneuvontaa ja hoidon tukemista, reseptipoikkeamien tarkistamista, itsehoitolääkkeillä hoidettavien vaivojen neuvontaa sekä kokonaislääkityksen yhteisvaikutusten tarkistamista.

Eniten säästöjä tuo itsehoitoneuvonta

Selvityksen mukaan pelkästään itsehoitoneuvonta säästää hyvinvointialueiden kustannuksia 518 miljoonaa euroa vuodessa. Säästöjä syntyy, kun lääkkeisiin tai itsehoitoon liittyviä ongelmia pystytään ratkomaan ja ennaltaehkäisemään jo apteekissa, jolloin asiakkaan ei tarvitse lähteä lääkäriin.

Farmaseutti neuvoo pariskuntaa apteekin kipulääkehyllyllä.
Selvityksen mukaan itsehoitoneuvonta on apteekkien farmaseuttisista palveluista selvästi eniten arvoa tuottava osa-alue.

Selvityksessä mallinnettiin apteekkien farmaseuttisen työn vaikutuksia terveydenhuollon resurssien käyttöön, asiakkaiden kokemiin terveyshyötyihin ja töistä poissaoloihin. Mallinnus toteutettiin tutkimuskirjallisuuden, saatavilla olevien julkisten ja julkaisemattomien raporttien sekä keväällä 2024 toteutetun lääkärikyselyn perusteella.

Tulosten perusteella ESiOR arvioi, kuinka paljon yhteiskunnalle syntyisi potentiaalisesti lisäkustannuksia, jos apteekit eivät tekisi farmaseuttista työtään. Selvityksessä tarkastellusta farmaseuttisesta työstä ei makseta apteekeille erillistä korvausta.

Apteekkeja kannattaa hyödyntää

Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen pitää apteekkien tuomaa 855 miljoonan euron säästöä hyvinvointialueille erittäin merkittävänä.

– Kaikki tiedämme, että hyvinvointialueilla on mittavat säästöpaineet ja monilla alueilla terveydenhuollon lähipalveluita joudutaan karsimaan. Apteekkien työn arvo on siinä, että apteekeissa on saatavilla lääkealan asiantuntijan antamaa neuvontaa lääkkeiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä ja maanlaajuinen apteekkiverkosto tukee palveluiden saatavuutta, Puumalainen toteaa.

Apteekkariliiton mukaan apteekkien lähipalveluverkostoa kannattaisikin hyödyntää hyvinvointialueilla nykyistä säännönmukaisemmin.

Sini Terävä

Apteekit ja lääkehuolto ovat olennainen osa terveydenhuoltoa. Tällä hetkellä ne ovat kuitenkin alihyödynnetty resurssi, joka voi osaltaan auttaa hyvinvointialuetta selviytymään tehtävistään.

Sini Terävä

Liiton mukaan apteekki voisi tuottaa palveluja hyvinvointialueen puolesta edullisesti erityisesti niillä seuduilla, missä hyvinvointialueella ei ehkä ole omaa toimipistettä. Tällaisia palveluja voisivat olla esimerkiksi rokotukset, pitkäaikaissairauksien seuranta tai vaikka tarvikejakelu.

– Hyvinvointialueiden kannattaa ennakkoluulottomasti miettiä, miten apteekkien lähipalveluverkostoa voisi hyödyntää. Apteekit voivat tuottaa palveluja edullisesti lähellä ihmisiä. Esimerkiksi pitkäaikaissairaat käyvät säännöllisesti apteekissa. Mitä jos lääkkeitä hakiessa saisi samalla hoitotarvikkeet, voisi ottaa kausi-influenssarokotteen tai pääsisi terveydenhoitajan juttusille, ehdottaa Apteekkariliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Sini Terävä.

Apteekit osaksi hoitopolkuja

Liiton mukaan apteekkien farmaseuttisten palvelujen nykyistä säännönmukaisempi hyödyntäminen parantaisi erityisesti ikäihmisten hoitoa, sillä apteekkien työllä pystytään vähentämään esimerkiksi lääkehaittoja, jotka ovat yleinen syy ikääntyneiden päivystykseen hakeutumiselle.

Liitto kuitenkin muistuttaa, että apteekkien palveluiden tehokas hyödyntäminen edellyttää, että apteekkien ja ylipäätään lääkehuollon rooli sisällytetään hyvinvointialueiden palvelustrategioihin ja hoitopolkuihin.

– Apteekit ja lääkehuolto ovat olennainen osa terveydenhuoltoa. Tällä hetkellä ne ovat kuitenkin alihyödynnetty resurssi, joka voi osaltaan auttaa hyvinvointialuetta selviytymään tehtävistään, Terävä sanoo.

Apteekkariliiton aluevaalitavoitteet laajemmin löytyvä Apteekkariliiton sivuilta.

Apteekkien farmaseuttisen työn arvo lukuina:

Lähde: ESiOR Oy: Apteekkien farmaseuttisen työn arvo, 2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 30 times
Said to be thoughtful 6 times
Has raised questions 3 times
Disagreed 3 times