Hyppää sisältöön

Nykyinen järjestelmä toimii hyvin, mutta jatkossa entistä enemmän on kiinnitettävä huomiota siihen, että palveluja on tarjolla tasavertaisesti, totesi valtiosihteeri Sinikka Näätsaari Apteekkaripäivillä.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) valtiosihteeri Sinikka Näätsaaren mukaan maanlaajuinen muuttoliike ja väestön keskittyminen vaikuttavat myös apteekkipalveluihin.

Näätsaari muistutti, että 80 prosenttia Suomen väestöstä joutuu jonottamaan terveyskeskuslääkärin vastaanotolle yli kaksi viikkoa.

– Apteekkiin jokainen suomalainen pääsee todennäköisesti vielä saman päivän aikana. Apteekin kynnys on matala. Toivon, että tätä tosiasiaa hyödynnetään jatkossa myös yhteistyössä.

Terveys- ja hoitosuunnitelma vaatii hiomista

Viime hallituskaudella käynnistettyyn Toimiva terveyskeskus -ohjelmaan sisältyvä terveys- ja hoitosuunnitelmalta puuttuu Näätsaaren mukaan vielä selkeä yhtenäinen rakenne.

– On tiedossa, että hoitosuunnitelmien laatiminen on ollut hyvin vaihtelevaa sekä terveyskeskuksissa että sairaaloissa. Jos suunnitelmia on laadittu, potilaan rooli suunnitelmassa on usein ollut vain hoidon kohteena oleminen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle tehtäväksi laatia kansallinen rakenne terveys- ja hoitosuunnitelmalle, joka laaditaan potilaan kanssa eri ammattiryhmien yhteistyönä potilaan tarpeet huomioiden.

– Terveys- ja hoitosuunnitelma on ensimmäinen askel kohti asiakkaan laajaa hoito- ja palvelusuunnitelmaa. Toivon, että tulevaisuudessa pohditaan myös, miten terveys- ja hoitosuunnitelmaa voitaisiin parhaiten hyödyntää apteekeissa. (TK)

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times