Hyppää sisältöön

”Tiesitkö, että kurkuma on todellinen terveyspommi?”

”Rentouttaa, vahvistaa lihaksia ja piristää seksielämää – oletko jo kuullut tästä hehkutetusta superfoodista?”

Tällaisin sanakääntein on viime vuosina kirjoitettu muodikkaista rohdoskasveista, kurkumasta ja rohtokoisiosta eli ashwagandhasta. Samaan aikaan on kuitenkin kertynyt tietoa kyseisten valmisteiden aiheuttamista maksavaurioista, joista osa on ollut vakavia. Terveysportin uutinen varoitti asiasta maaliskuun lopussa.

Kurkuma- ja rohtokoisiovalmisteita on myynnissä apteekeissakin. Voiko niitä käyttää huoletta annosteluohjeen mukaan?

– En menisi siitä takuuseen. Valmisteet ovat todennäköisesti ravintolisiä, joiden koostumusta tai annosteluohjeita ei käytännössä valvo kukaan, toteaa ylilääkäri Maria Paile-Hyvärinen Fimeasta.

Euroopan lääkeviraston kasvirohdoskomitea on laatinut kurkumasta monografian, jonka mukaiset valmisteet ovat nykytiedon perusteella riittävän turvallisia ohjeiden mukaan käytettynä. Markkinoilla on kuitenkin myös ravintolisiä, joiden koostumus tai annostelu eivät vastaa monografiaa.

Rohtokoisiosta monografiaa ei ole tehty, koska riittävää tietoa sen turvallisuudesta ei ole. Kaikki ashwagandhaa sisältävät valmisteet ovat siis ravintolisiä.

Yhteisvaikutus voi yllättää

Kasvipohjaisten rohdosten käytössä tulisi olla erityisen varovainen, jos sairastaa maksan tai munuaisten vajaatoimintaa. Lisäksi niillä voi olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.

– Jos käytössä on jokin kriittinen lääke, jonka pitoisuus ei saisi vaihdella, kaikenlaisia rohdoksia ja ravintolisiä olisi hyvä välttää. Vaikka yhteisvaikutuksia ei olisi tiedossa, niitä saattaa silti olla, mutta kukaan ei vain ole tutkinut asiaa, Paile-Hyvärinen huomauttaa.

Kurkuman ja rohtokoision lisäksi maksalle voivat olla haitallisia esimerkiksi vihreä tee, aloe vera ja kava, jonka käyttöä ei maksahaittojen vuoksi enää lainkaan suositella. Vihreä tee on turvallista, kun sitä nautitaan nesteenä, mutta kapseleissa määrät voivat olla moninkertaisia.

Paile-Hyvärisen mukaan apteekin olisi hyvä tietää, ovatko sen hyllyssä myytävät tuotteet perinteisiä kasvirohdosvalmisteita vai ravintolisiä, joiden sääntely on vapaampaa.

– Valmisteen sisältämät yhdisteet voivat vaihdella suuresti riippuen siitä, miten kasvia on käsitelty. Pelkkä sisällysluettelo ei kerro valmisteen turvallisuudesta riittävästi, hän korostaa.

Uutinen ”Maksalle vaarallisia yrttejä” julkaistiin Terveysportissa 30.3.2022.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 32 times
Said to be thoughtful 81 times
Has raised questions 31 times
Disagreed 17 times