Hyppää sisältöön

MONELLA FARMASEUTILLA on takanaan ura jossain muualla kuin apteekissa.

Kun itse aloitin farmasian opinnot muutama vuosi sitten, meitä vanhoja tätejä ja setiä pyöri tuoreiden ylioppilaiden joukossa vähintään parikymmentä.

Tutkijan elämää nähneitä farmaseutin alkuja arvelen vuosikurssillani olleen ainakin noin kymmenen.

MIKSI TUTKIJAT LÄHTEVÄT kammioistaan pyrkimään kohti apteekkeja? Helppo vastaus on: työn varmuuden takia.

Tutkijana joutuu itse hankkimaan rahoituksen, joka on yhä tiukemmassa, kun tutkimusrahoitusta on viime vuosina vähennetty. Farmaseuteille sen sijaan löytyy helposti töitä, muualtakin kuin yliopistopaikkakunnilta, ja palkka juoksee ilman että sitä varten tarvitsee puolen vuoden välein kirjoittaa hakemuksia.

Farmaseutin opinnot ovat kohtalaisen lyhyet, joten uusi tutkinto on mahdollista suorittaa, vaikka perhettä ja asuntovelkaa olisi kertynyt.

Toki kaikkia farmaseutiksi haluavia ajaa myös kiinnostus ihmisen terveyttä ja lääkkeitä kohtaan.

TUTKIJAN PALKKAAMINEN FARMASEUTIKSI voi tuntua arveluttavalta.

”Varmaankin se lymyilee hyllyjen välissä piilossa, uskaltamatta ottaa kontaktia asiakkaisiin.”

”Reseptitiskissä se saattaa innostua kertomaan asiakkaalle turhan yksityiskohtaisesti, kuinka monta prosenttia lääkkeen käyttäjistä saa haittavaikutuksia ja millä luottamusvälillä.”

”Kosmetiikan myyjänä se on varmaan ihan tumpelo, kun ei myynnin tukena ole vertaisarvioituja kliinisiä tutkimuksia.”

ENNAKKOLUULOISSA SAATTAA JOSKUS olla ripaus totuutta.

Tutkijan työ voi kuitenkin antaa hyviä eväitä farmaseutin työhön. Suurin osa tutkijoista on ihan sosiaalisia ihmisiä ja tottuneet tulemaan toimeen hankalienkin ihmisten (esim. professorien) kanssa.

Myyntikokemusta ja ihmisten kanssa kommunikointia tulee myös, kun pitää esitelmiä tutkimuksestaan ja yrittää myydä tutkimusideoita rahoittajille. Tutkijoille Kelan kiemurat saattavat tuntua helpoilta yliopisto- ja apurahakiemuroiden jälkeen.

Ennen kaikkea tutkijat ovat huippuosaajia, kun täytyy ottaa asioista selvää. He löytävät tiedon nopeasti, myös englannin kielellä. He osaavat arvioida, onko tietolähteeseen luottamista, ja poimia pitkistäkin teksteistä olennaisen.

Eikö alakin kuulostaa houkuttelevalta palkata tutkijafarmaseutti apteekkiin?

Kirjoittaja työskentelee farmaseuttina Farmanian asiakasapteekeissa pääkaupunkiseudulla ja konsulttina lääkeyrityksessä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times