Medifon tehostaa toimintaansa uudella varastorobotilla
- 09.10.2023 at 09:19
Kasvavan apteekkitukun vaihtoehtoina olivat muutto suurempiin tiloihin tai uudenlaisen varastointijärjestelmän hankkiminen.
Apteekkariliiton tytäryhtiö Medifon ottaa loppuvuodesta käyttöön uuden ja tehokkaan AutoStore-varastointijärjestelmän.
Järjestelmä tiivistää hyllypaikat huomattavasti nykyistä pienempään tilaan ja tuotteiden keräily nopeutuu.
– Keräilynopeuden kasvaminen on kiva lisäbonus, mutta pääsyynä robotin käyttöönottoon oli tilan tarve. Meillä oli hyvin vähän vapaita keräilypaikkoja jäljellä eli emme olisi pystyneet kasvamaan, koska seinät olisivat tulleet vastaan. Varastojärjestelmä tuo niin paljon lisätilaa, että voimme ottaa uusia päämiehiä, kertoo Medifonin toimitusketju- ja IT-johtaja Jyrki Ristinen.
Odotettua nopeampi kasvuvauhti
Tilat ovat jääneet pieniksi, vaikka Medifon muutti vasta viisi vuotta sitten nykyisiin tiloihin Espoon Juvanmalmin teollisuusalueelle. Syynä on odotettua nopeampi kasvu.
– Vaihtoehtona olisi ollut muutto toiseen kiinteistöön, mutta se olisi maksanut huomattavasti enemmän kuin varastointijärjestelmän rakentaminen, Ristinen kertoo.
AutoStore on ollut Medifonille usean miljoonan euron investointi. Rakennustyöt aloitettiin toukokuussa ja käyttösimulaatiot päästiin aloittamaan elokuussa. Syyskuussa tehtiin vielä koeajoja ja säätöjä, lokakuussa tavaraa aletaan syöttää sisään ja vuodenvaihteessa pääosa keräilystä toimii AutoStoren kautta.
Alla olevasta videosta näet, miten robotit hoitavat laatikoiden keräilyn.
865834287
Varastoa lattiasta kattoon
AutoStore täyttää yhden Medifonin varastohalleista lattiasta kattoon asti. Lattiapinta-alaa se vie 1 200 neliömetriä ja alumiinikehikoista koottu rakennelma kohoaa lähes seitsemän metrin korkeuteen.
Varastorobotin sisällä ei ole käytäviä tai muuta hukkatilaa, vaan tavaralaatikot on pinottu tiiviisti päällekkäin. Tiivistämällä sen sisään on saatu mahtumaan 32 000 laatikkoa, kun vastaava tavaramäärä perinteisessä avovarastossa veisi monta kertaa suuremman tilan.
Varastointijärjestelmä työskentelee vuorokauden ympäri. Kun henkilökunta ottaa päivän mittaan vastaan rekoilla tuotavia tavarakuljetuksia, se pinoaa tavarat parhaaksi katsomaansa järjestykseen.
– Kun henkilökunta tulee aamulla töihin, jonossa on satoja apteekkitilauksia ja robotti on jo järjestänyt laatikkopinot tilauskannan mukaan, Ristinen kertoo.
Keräilynopeus kasvaa
Tilausten noutaminen käy nopeasti. Rakennelman ylätasolla liikkuu 34 pyörillä kulkevaa keräilyrobottia, jotka ajavat alumiinikehikkoja pitkin oikeaan kohtaan ja nostavat allaan olevasta laatikkopinosta oikean laatikon muutamissa sekunneissa.
Robotit kuljettavat laatikot linjastoa pitkin keräilyasemalla odottavalle ihmisille, joka poimii laatikosta esimerkiksi yhden vitamiinipurkin tai voidetuubin, minkä jälkeen robotti palauttaa laatikon takaisin pinoon.
Järjestelmä laittaa nopeimmin kiertävät tuotteet pinojen päällimmäiseksi, jolloin keräily nopeutuu entisestään.
– Varastotyössä pahin aikasyöppö on käveleminen. Meidän nopeimmat keräilijät pystyvät keräämään tuhat riviä tavaraa päivässä, mutta simulaatioiden perusteella yksi kerääjä pystyy robotin avulla keräämään yli 1 600 riviä päivässä. Kun ihminen pysyy paikallaan ja robotti tuo tavarat hänelle, aikaa säästyy huomattavasti, Ristinen sanoo.
Irtisanomisille ei tarvetta
Vaikka varastorobotti nopeuttaa työtä huomattavasti, lähes 60 henkeä työllistävä Medifon ei ole irtisanomassa työntekijöitä.
– Meidän varastonhallinnassa robotti on yksi keräilyalue muiden joukossa eli koko varastoa ei laiteta varastorobotin sisään. Osa tavaroista keräillään edelleen käsin, Ristinen sanoo.
Tulevaisuudessa varastorobotin käyttöä on mahdollista laajentaa viereiseen varastohalliin.
Apteekeille varastorobotin käyttöönotto ei näy Ristisen mukaan toistaiseksi mitenkään, sillä tilaus- ja toimitusajat pysyvät entisellään.
– Tilanne voi olla toinen siinä vaiheessa, kun laitetta on käytetty täydellä kapasiteetilla jonkin aikaa ja sen todellinen tehokkuus selviää, hän sanoo.
Medifon on Suomen apteekkariliiton omistama lääke- ja terveysalan tukkukauppa, jakelija ja maahantuoja.