Läpimurto tutkimuksessa: allergiarokote markkinoille 5-10 vuodessa?
- 01.10.2015 at 09:59
Turkulaisyliopistojen tutkijat ovat kehittäneet ihmisten puolustuskykyä vahvistavan yhdisteen, joka torjuu siitepölyallergiaa ylivoimaisen tehokkaasti.
Turkulaisyliopistojen tutkijat ovat kehittäneet ihmisten puolustuskykyä vahvistavan yhdisteen, joka torjuu siitepölyallergiaa ylivoimaisen tehokkaasti.
Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijoiden kehittämä molekyyli osoittautui tutkimuksissa erittäin tehokkaaksi allergisen tulehduksen estäjäksi.
Allergiarokotteen tehosteena käytettäväksi suunnitellun yhdisteen toivotaan parantavan merkittävästi allergisesta nuhasta ja astmasta kärsivien ihmisten elämänlaatua ja työhyvinvointia.
Uusi rokotteen tehoste leikkaisi merkittävästi allergian siedätyshoidon rokotteiden määrää ja siten myös hoidon kustannuksia.
Molekyyli on todettu toimivaksi mallissa, jonka lääketeollisuuden asiantuntijat katsovat luotettavasti ennustavan tehoa myös allergiapotilaissa.
Yliopistot etsivät parhaillaan yhteistyöhön halukasta yritystä viedäkseen tutkimuksen seuraavaan kliiniseen vaiheeseen, jossa yhdisteen tehoa testataan ihmisillä. Molekyyli ja sen käyttö on suojattu kansainvälisillä patenteilla.
– Yhdisteen kaupallistaminen voi näiden tulosten avulla tapahtua piankin, jopa kuukausien tai viimeistään parin vuoden sisällä. Se tarkoittaa, että jokin yritys alkaa tuotteistaa yhdistettä lääkkeeksi. Tuotteen saaminen markkinoille, eli nopeamman ja halvemman siedätyshoidon tarjoaminen allergikoille, vie noin 5–10 vuotta, Turun yliopiston allergologian professori Johannes Savolainen sanoo.