Uutinen

Lääkkeet kotiinkuljetuksella – 120 verkkoapteekkia valmiina palvelemaan

13.03.2020 | 14:38

Teksti : ERJA ELO

Jaa artikkeli:

Lääkkeet lopussa, mutta apteekkikäynti ei kiinnosta? Ei huolta, sillä joka viides Suomen apteekeista toimii verkossa ja toimittaa ostokset vaikka suoraan kotiin.

Uusi koronavirus herättää huolta suomalaisissa. Erityisesti moni ikääntynyt ja perussairas saattaa miettiä, voiko apteekkireissulta saada tartunnan.

Ratkaisuna ongelmaan on etäasiointi, jota tarjoaa yli 120 apteekkia eli yli 20 prosenttia Suomen apteekeista.

Kaikilla verkkoapteekeilla on mahdollisuus kotiinkuljetukseen. Paketit kulkevat tavallisesti Postin, Matkahuollon tai DB Schenkerin välityksellä, osa apteekeista hoitaa kuljetukset itse.

– Verkkoapteekkien lisäksi yli 350 apteekkia voi tarjota kotiinkuljetuksen, jos maksamisen voi hoitaa muuta kautta, esimerkiksi apteekin tiliasiakkaana, kertoo Apteekkariliiton hankepäällikkö Iiro Salonen.

Pikatoimitus saman päivän aikana

Lääkkeet on usein mahdollista saada jopa saman päivän aikana. Lähialueen pikakotiinkuljetuksia tarjoaa yli 30 apteekkia kymmenillä eri paikkakunnilla, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Käytännössä asiakas saa verkkoapteekin kautta tekemänsä tilauksen neljän tunnin sisällä tilauksesta, apteekin aukioloaikojen puitteissa, Salonen sanoo.

Apteekkikäynnin voi välttää myös tilaamalla lääkkeet noutoautomaattiin, joita on apteekkien tiloissa tai läheisyydessä. Automaattien määrä on kasvanut nopeasti, niitä on jo lähes 60 apteekissa.

Entä jos on jo ehtinyt sairastua ja voimat eivät riitä apteekkikäyntiin, eikä lähiapteekki toimita lääkkeitä kotiin? Jos lähipiiri pystyy hakemaan lääkkeet, sairastunut voi antaa perheenjäsenelle, sukulaiselle tai ystävälle reseptiasiointia helpottavan sähköisen valtakirjan Suomi.fi-verkkopalvelussa.

– Valtuus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa. Sähköisen valtuuden saanut ei tarvitse apteekkiin mukaansa potilaan Kela-korttia tai potilasohjetta, vaan hänen oma henkilöllisyytensä tarkistetaan apteekissa passista, henkilökortista tai ajokortista, Salonen toteaa.

Reseptilääkkeet verkkoapteekista

Apteekit ovat kehittäneet viime vuosina digitaalisia palvelujaan valtavasti. Verkkoapteekeista on mahdollista tilata kaikkea käsidesistä vitamiineihin ja kipulääkkeisiin.

Reseptilääkkeiden ostokin onnistuu, mutta se edellyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksilla. Ostaja saa farmaseuttista lääkeneuvontaa puhelimitse tai chatissa.

Apteekkien verkkopalvelutoiminta kiinnostaa asiakkaita yhä enemmän, joten sen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa.

– Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista pitää tärkeänä mahdollisuutta asioida apteekin kanssa myös verkkopalvelun välityksellä. Apteekit ovat myös valmiina kysynnän kasvuun, Salonen sanoo. 

Katso kaikki verkkoapteekit www.apteekki.fi -sivulta.