Hyppää sisältöön

Lauantaina 17. syyskuuta vietetään jälleen vuosittaista Maailman potilasturvallisuuspäivää. Suomessa päivä tunnetaan asiakas- ja potilasturvallisuuspäivänä.

Tänä vuonna päivän teemana on lääkitysturvallisuus. WHO käynnisti vuonna 2017 viisivuotisen potilasturvallisuushaasteen, jonka maailmanlaajuisena tavoitteena on vähentää ehkäistävissä olevia, vakavia lääkehaittatapahtumia yli 50 prosentilla.

Apteekilla merkittävä rooli

Suomessa potilasvahinkojen korjaaminen maksaa vuosittain noin miljardi euroa, ja merkittävä siivu summasta menee nimenomaan lääkkeiden käyttöön liittyvien vahinkojen korjaamiseen. Myös viime kuukausina paljon puhuttaneiden terveydenhuollon päivystysten ruuhkien taustalla ovat usein ikääntyneiden suomalaisten lääkitysongelmat.

Apteekeilla on merkittävä rooli lääkitysturvallisuuden toteutumisessa, sillä asiakkaan polku kulkee lähes aina apteekin kautta. 

– Apteekki on viimeinen varmistuspiste. Joka päivä apteekeissa ehkäistään lääkitysvirheitä, varmistetaan oikeaa ja turvallista lääkkeiden käyttöä sekä motivoidaan asiakkaita myös itse ottamaan vastuuta omasta lääkityksestään, sanoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Tiina Koskenkorva.

Apteekit liittyivät vuosi sitten vaaratapahtumien raportointijärjestelmä HaiProon, joka on laajasti käytössä muualla terveydenhuollossa.

– Lääkitysturvallisuus on yhteispeliä. Se vaatii organisaatiorajat ylittävää tiedon vaihtoa ja toimintatavoista sopimista. Kehittämisen edellytyksenä on jatkuva riskien hallinta ja laadun varmistaminen, Koskenkorva korostaa.

Keskustelua webinaarissa

Teemapäivän kunniaksi lääkitysturvallisuudesta keskustellaan Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen avoimessa webinaarissa ”Lääkitys turvallisissa käsissä” torstaina 15. syyskuuta kello 12‒15.30.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen tuo webinaariin valtioneuvoston tervehdyksen. Muina puhujina ovat somestakin tuttu apteekkari Mika Wallin Kauhavan ykkösapteekista, lääkitysturvallisuuskoordinaattori Terhi Toivo Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä, tutkimus- ja kehittämisasiantuntija Johanna Jyrkkä Fimeasta sekä ylilääkäri Heikki Virkkunen THL:stä, Potilaan puheenvuoron pitää Anna-Greta Tiira.

Webinaarin ohjelmassa on myös paneelikeskustelu lääkityksen ajantasaisuuden tärkeydestä. Panelisteina eri näkökulmia aiheeseen ovat tuomassa potilas/asiakas, osastofarmaseutti, apteekin farmaseutti, kotihoidon sairaanhoitaja sekä potilasturvallisuuslääkäri. Webinaarin puheenjohtajana ja paneelikeskustelun vetäjänä toimii lääkitysturvallisuuskoordinaattori Carita Linden-Lahti HUSista.  

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times