Lääkeneuvonnan pelisäännöt puhuttavat
- 20.11.2009 at 09:26
Professori ja ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhosen mielestä apteekeissa puututaan liikaa ihotautilääkäreiden resepteihin ja pelotellaan turhaan potilaita. Farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura muistuttaa, että myös apteekeilla on osavastuu lääkityksen oikeellisuudesta.
Professori ja ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhosen mielestä apteekeissa puututaan liikaa ihotautilääkäreiden resepteihin. Suhonen moitti apteekkeja potilaiden pelottelusta viime viikolla Mediuutisissa ja tänään myös Lääkärilehdessä.
Suhonen arvelee Lääkärilehdessä, että ongelma koskee erityisesti ihotauteja ja ihotautien lääkkeistä erityisesti vahvimpia kortikoidivoiteita sekä takrolimuusi- ja pimekrolimuusivoiteita. Suhosen mielestä myös sisäisesti käytettävistä aknelääke isotretinoiinista ja psoriaasislääke asitretiinista varoitellaan apteekissa asiaankuulumattomasti ja suhteettomasti.
Suhosen mukaan varoittelut ovat johtaneet esimerkiksi siihen, että potilas on käyttänyt vahvaa lääkevoidetta vain viikon ajan, vaikka sitä olisi määrätty kolmeksi viikoksi. Sen seurauksena hankala vaiva ei olekaan parantunut.
Suhosen mielestä apteekeissa ei riittävästi ymmärrä, että ihotaudeissa samalla lääkkeellä voidaan hoitaa montaa eri tautia, mutta ei yhdellä ja samalla ohjeistuksella. Edes sic!-merkintä reseptissä ei ole estänyt varoitteluja apteekissa.
– Jos reseptissä joku asia epäilyttää, apteekin pitää ottaa yhteys lääkkeen määränneeseen lääkäriin, eikä pelotella potilasta, Suhonen manailee Lääkärilehdessä.
Myös apteekilla osavastuu
Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura on tästä samaa mieltä, mutta muistuttaa, että apteekillakin on osavastuu reseptin ja lääkityksen oikeellisuudesta, ja että apteekeissa kyllä ymmärretään luottamuksen merkitys potilas-lääkärisuhteessa.
– Apteekeilla on lakisääteinen velvoite varmistaa lääkkeen oikea annostus ja käytön turvallisuus sekä vastata potilaan esittämiin lääkkeitä koskeviin kysymyksiin. Apteekissa ei kuitenkaan pidä arvostella lääkärin potilaalle määräämää hoitoa. Jos tarkistuksen tarvetta on, asia tulee hoitaa diskreetisti lääkäriä nolaamatta, Peura sanoo.
Peura muistuttaa, että sic!-merkintä siirtää koko vastuun lääkärille, mutta jos sitä ei ole, apteekilla on velvollisuus varmistaa suositellusta poikkeava käyttöohje lääkäriltä.
Peuran mukaan on myös tilanteita, joissa viesti apteekin sanomisista värittyy matkalla lääkärille tai asiat vain ymmärretään väärin.
– Parasta olisikin, että erityisesti poikkeuksellisissa hoidoissa lääkäri keskustelisi asiat selväksi potilaan kanssa. Jos apteekin toiminnassa on huomauttamista, kannattaa ottaa yhteyttä kyseiseen apteekkiin ja selvittää asiat sen kanssa, Peura neuvoo.
Apteekkien ammattieettinen neuvottelukunta käsittelee Suhosen esille nostamaa asiaa joulukuun kokouksessaan. (EK)