Lääkemyynti kasvoi viime vuonna maltillisesti
- 05.01.2022 at 01:23
Päivitetty 17.1.2022 | Lääkkeiden euromääräinen myynti lääketukuista apteekeille lisääntyi viime vuonna 2,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.
Reseptilääkkeiden tukkumyynti apteekeille lisääntyi viime vuonna kolme prosenttia, itsehoitolääkkeiden myynti sen sijaan väheni 0,7 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna, kertoo lääkemyyntiä tilastoiva IQVIA.
– Viime vuosi oli heikko etenkin itsehoitopuolella, mutta myös reseptilääkkeissä myynnin kasvu oli vuoden 2020 kaltainen, kommentoi lukuja Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula.
Harjula arvioi, että taustalla on koronapandemian rajoitusten ja hygieniaohjeiden vuoksi vähentynyt sairastavuus. Esimerkiksi kausiflunssia on podettu korona-aikana tavallista vähemmän, ja kipu- ja kuumelääkkeiden sekä antibioottien myynti on vähentynyt.
Vähittäismyynnin kasvu jää noin puoleentoista prosenttiin
– Lääkkeiden vähittäismyynnin kasvu jää vieläkin pienemmäksi, noin puoleentoista prosenttiin, mikä on tuntuvasti pitkän aikavälin keskiarvoa vähemmän. Vähittäismyynnin tukkumyyntiä pienempi kasvu johtuu kalliiden lääkkeiden myynnin suhteellisesta kasvusta ja lääketaksan rakenteesta, Harjula kertoo.
Lääkkeiden tukkumyynti sairaaloille lisääntyi viime vuonna virallisin tukkuhinnoin 3,5 prosenttia, mutta sairaaloiden saamien salaisten alennusten takia myynnin todellisesta euromäärästä ja sen kehityksestä ei ole saatavilla tietoja.
Viime vuoden myydyimpien lääkkeiden kärki pysyi samana kuin vuonna 2020, mutta järjestys vaihtui. Myydyin lääke oli veritulppien ehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettu Eliquis, toiseksi myydyin tulehduksellisten nivel- ja suolistosairauksien hoidossa käytettävä Zessly ja kolmanneksi myydyin hepatiitti C:n hoidossa käytettävä Epclusa.
Suurimman lääkeyrityksen paikka säilyi Orion Pharmalla, joka kasvatti markkinaosuutensa 10,5 prosenttiin.
Uutista päivitetty 17.1.2022 klo 12:15 IQVIA:n korjattua alun perin toimittamiaan virheellisiä tietoja.