Uutinen

Lääkejätettä palautetaan kymmenien miljoonien eurojen arvosta

09.06.2015 | 09:16

Teksti : INKERI HALONEN

Kukin apteekki ottaa vastaan noin kymmenen kiloa lääkejätettä viikossa, selviää Apteekkariliiton ja Yliopiston Apteekin yhteisestä kartoituksesta.

Apteekkeihin palautetaan keskimäärin noin kymmenen kiloa lääkejätettä joka viikko. Asia selvisi Suomen Apteekkariliiton ja Yliopiston Apteekin yhteisessä selvityksessä viime syksynä.

Vuositasolla tämä tarkoittaa yli 424 000 kiloa lääkejätettä koko Suomessa. Jätteen rahallinen arvo on miljoonia, jopa kymmeniä miljoonia euroja.

Viikon mittaisen seurannan aikana Yliopiston Apteekin Porin-toimipiste arvioi heille palautetun lääkejätteen ”hintalapun”. Lääkejätettä tuli vajaat 53,9 kiloa, ja sen arvo oli noin 5 600 euroa eli noin 104 euroa kiloa kohden.

Lääkejätteen kokonaismäärässä tämä tarkoittaisi, että apteekkeihin palautetaan lääkkeitä vuosittain jopa 44 miljoonan euron edestä.

– Kyse on hyvin summittaisesta arvosta, mutta kyllä se jotain kertoo, johtaja Inka Puumalainen YA:sta sanoo.

Lääkejäte on aina vaarallista jätettä - silti kolmannes roskiin

Lääkejätettä ovat kaikki käyttämättä jääneet, vanhentuneet tai sellaiset lääkkeet, joiden käytön viranomainen, lääkkeen valmistaja, myyntiluvan tai rekisteröinnin haltija on kieltänyt. Lääkejäte on aina ongelmajätettä.

On arvioitu, että suomalaiset hävittävät noin kolmanneksen lääkejätteistä epäasiallisesti esimerkiksi heittämällä ne sekajätteeseen tai vessanpönttöön.

Lääkejätettä voi vähentää pyytämällä esimerkiksi lääkäriä kirjoittamaan uudesta lääkkeestä mahdollisimman pienen aloituspakkauksen.

Apteekki.fi opastaa hävittämään lääkejätteen oikein >