Hyppää sisältöön

Eläkeikäisten elintavat ovat kehittyneet pääosin myönteiseen suuntaan, mutta alkoholinkulutus on kasvanut ja kovien rasvojen käyttö lisääntynyt.

Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta raportista.

Ruokatottumukset ovat kehittyneet 65–84-vuotiailla vuosina 1993–2011 terveellisempään suuntaan. Esimerkiksi kasviksia, hedelmiä ja marjoja käytetään aiempaa useammin. Voin käyttö on vähentynyt pitkällä aikavälillä merkittävästi, mutta vuoden 2011 tuloksissa voin ja voi-kasvisöljy seoksen käyttö leivällä ja ruoanlaitossa kuitenkin lisääntyi verrattuna edeltäviin vuosiin.

– Kovien rasvojen käytön lisääntyminen vastaa FINRISKI 2012 -tutkimuksessa havaittua ja merkinnee veren kolesterolitason nousua myös eläkeikäisessä väestössä, arvioi professori Antti Uutela.

Myös eläkeikäisten alkoholinkäyttö on lisääntynyt edelleen. Vähintään kerran viikossa alkoholia juovien miesten osuus vuonna 2011 oli 39 prosenttia, kun se vuonna 1993 oli 24 prosenttia. Vastaavat luvut naisilla olivat 22 prosenttia (2011) ja 8 prosenttia (1993). Eläkeikäisistä miehistä tupakoi päivittäin 10 prosenttia ja naisista 6 prosenttia. Liikunnan harrastaminen on vähentynyt seurannan aikana.

Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (EVTK) -postikyselytutkimuksessa on vuodesta 1993 alkaen seurattu elintapojen, terveyden ja toimintakyvyn kehitystä 65–84-vuotiaassa väestössä. Vuonna 2011 kyselyyn vastasi 1 723 eläkeikäistä.

TIINA KUOSA

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times