Hyppää sisältöön

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Kouvolan Ammattiopisto Edukolle lääkealan perustutkinnon järjestämisluvan elokuusta alkaen. Tutkinnon suorittaneen ammattinimike on lääketeknikko.

Eduko haki järjestämislupaa, sillä apteekkialalla on vakava työvoimapula, eikä Kymenlaakson alueella ole ollut vastaavaa koulutustarjontaa. Järjestämislupa on ollut aikaisemmin vain neljällä ammatillisen koulutuksen toimijalla Kuopiossa, Turussa, Helsingissä ja Oulussa.

Järjestämisluvan hakemista puolsivat Suomen Farmasialiitto, Suomen Apteekkariliitto, Lääketeollisuus ry, Terveysalan työelämätoimikunta, Kymenlaakson hyvinvointialue ja Kouvolan kaupunki.

Helpotusta Kymenlaakson työvoimapulaan

Kouvolassa sijaitsevan Kauppakeskus Veturin apteekin apteekkari Jaana Smal on tyytyväinen siihen, että Kouvolassa aletaan kouluttaa lääketeknikkoja.

– Tämä on todella iloinen asia, koska Kymenlaakson apteekeissa on iso pula työvoimasta, erityisesti farmaseuteista.

Hän arvioi, että ensimmäiset lääketeknikot valmistuvat muutaman vuoden kuluttua. 

– Osa heistä saattaa vielä innostua jatkamaan farmaseutin ja proviisorin opintoihin Itä-Suomen yliopistoon. Se olisi hyvä, koska Kymenlaaksoon saataisiin farmasisteja, jotka asuvat jo valmiiksi tällä seudulla.

Farmaseuteista on valtakunnallisesti huutava pula. Heitä koulutetaan Helsingissä, Turussa ja Kuopiossa, myös Oulun yliopistoon on toivottu farmasian koulutusta.

Itä-Suomen yliopistossa farmaseutin opintoja

Eduko toteuttaa lääketeknikkojen koulutusta yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Koulutuksen aikana opiskelijat suorittavat farmaseutin tutkintoon sisältyviä opintoja, jotka mahdollistavat opintojen jatkamisen erillisvalinnan kautta farmaseuttitutkintoon.

Jos opiskelijat eivät hakeudu jatko-opintoihin yliopistoon, he työllistyvät lääketeknikkoina apteekkeihin, sairaala-apteekkeihin, lääketeollisuuteen, päivittäistavarakauppaan ja lääketukkukauppaan.

Tutkinnon suoritusaika on noin kaksi vuotta. Opiskeluaika voi olla lyhyempi, jos koulutettavalla on aiempia tutkintoja, kuten ylioppilastutkinto, ammatillinen peruskoulutus tai korkeakouluopintoja. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 5 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times