Kohti hyvinvoinnin hoitopolkua
- 30.01.2014 at 10:11
Sähköiset omahoitopalvelut nousevat
Terveydenhoidossa on maailmalla nopeasti nousemassa yhtäaikaisia ja radikaaleja muutostrendejä.
Englannissa Sheffieldissä osa apteekeista on alkanut palvella yksinäisiä tai syrjäytymisvaarassa olevia kaupunkilaisia, jotka eivät muuten hakeutuisi terveydenhoidon klinikoille muun muassa tarjoamalla heille influenssarokotuksia.
Bournemouthissa apteekit neuvovat ihmisiä esimerkiksi tupakoinnin lopettamisessa ja muissa terveyden kohentamiseen liittyvissä asioissa. Farmaseutit ja proviisorit tarjoavat osaamistaan myös apteekkien ulkopuolella, kuten vanhusten palvelutaloissa, joissa he konsultoivat asiantuntijoina lääkkeiden oikeaa ja täsmäkäyttöä.
Japanissa osa apteekeista on jo viiden vuoden ajan tarjonnut asiakkailleen alle neljä euroa maksavaa testiä muun muassa verensokerin, HbA1c:n sekä rasva- ja maksa-arvojen selvittämiseksi. Asiakas voi itse valita, mitkä arvot hän haluaa mittauttaa. Tulokset valmistuvat noin kymmenessä minuutissa.
Yhdysvalloissa keskustellaan terveydenhuoltouudistuksen, ”Obamacaren”, rinnalla siitä, voisivatko apteekit toimia paikallisina terveyden keskuksina (Community Health Center). Pharmacy Times -lehden pääkirjoitustoimittaja Fred M. Ecke visioi, kuinka paikallisapteekit voisivat muuttua hyvinvoinnin keskuksiksi, joissa työskentelee myös sairaanhoitajia ja lääkäreitä. Apteekeista muodostuisi tulevaisuudessa asukkaiden ”terveyskoteja” (medical homes).
MYÖS SUOMESSA TIEDOSTETAAN yhä selkeämmin tarve uudistaa terveydenhuollon käytäntöjä.
Sitra ja Kela järjestivät viime syyskuussa Terveydenhuollon tulevaisuus -seminaarin Finlandia-talolla. Pääpuhujana oli tohtori Eric Topol, futuristi, joka tunnetaan lääketieteen tulevaisuuskehityksen huippututkijana sekä alan tärkeänä keskustelijana.
Topolin mukaan lääketiede ja terveydenhoito ovat kohtaamassa yhden historiansa suurista murroksista, kun uutta teknologiaa ja digitalisaatiota aletaan laajasti hyödyntää. Kehittymässä olevat teknologiset palvelut mahdollistavat sen, että ihmiset voivat seurata omaa terveyttään yhä paremmin.
Sama muutos identifioitiin myös Sitran toisessa terveydenhuoltopalveluiden työpajassa. Todettiin, että juuri sähköiset omahoitopalvelut ovat terveydenhoidon keskeinen nouseva trendi.
KUN IHMISILLÄ ON YHÄ enemmän kiinnostusta, välineitä ja osaamista seurata omaa terveydentilaansa, lääkärien ja sairaanhoitajien työt muuttuvat konsultatiivisemmiksi. Ihmiset tarvitsevat lääketieteen asiantuntijuuden rinnalle ammattilaisia tulkitsemaan eri mit-taus- ja analyysituloksia.
Britannian National Health Service käyttääkin jo käsitettä ”patient care pathway”, asiakkaan ja potilaan hoitopolku, jossa kaikilla eri terveydenalan toimijoilla on keskenään integroitu ja mielekäs rooli hyvinvointipalveluiden kokonaisuudessa.
Teppo Turkki
Kirjoittaja on Sitran johtava asiantuntija.