Suomessa kipugeelit ovat toistaiseksi saatavilla hyllystä, kuten muutkin kipulääkkeet. Kuva: Roni Rekomaa.
Uutinen

Kipugeeli diklofenaakki tiskin taakse Ruotsin apteekeissa – Suomessa alkamassa tiedotuskampanja

03.03.2023 | 08:41

Teksti : Hanna Hyvärinen

Aine on ympäristölle erittäin haitallista, joten sen käyttö vaatii neuvontaa.

Ruotsin apteekit siirtävät kipugeeli diklofenaakin avohyllyiltä tiskin taakse ympäristösyistä. Päätös syntyi Ruotsin apteekkiliiton aloitteesta.

– Apteekeille on tärkeää, että diklofenaakkia käyttävät asiakkaat saavat oikeaa tietoa lääkkeen käytöstä ja käyttötarkoituksesta sekä valmisteen vaikutuksesta ympäristöön, Ruotsin apteekkiliitto perustelee päätöstä tiedotteessaan.

Diklofenaakki on tutkimuksissa todettu erittäin haitalliseksi ympäristölle, ja nykyisellä käytöllä Ruotsin viranomaisten asettamat päästörajat ylittyvät.

Suomessa ei ainakaan toistaiseksi rajoituksia

Suomessa diklofenaakkia myydään muun muassa Voltaren-tuotenimellä. Brändin taustalla on pörssiyhtiö Haleon.

Haleonin Pohjoismaiden yrityssuhteista vastaava päällikkö Barbara Powell sanoo, että Suomessa tai muissa Pohjoismaissa ei ainakaan toistaiseksi ole käyty vastaavaa keskustelua.

– Ruotsalaiset ovat erittäin ympäristötietoisia. Diklofenaakista on keskusteltu täällä paljon. Suomessa on keskusteltu yleisemmin lääkkeiden ympäristövaikutuksista ja jätevesien sekä Itämeren kuormituksesta.

Powellin mukaan Ruotsin tapa laittaa diklofenaakkituotteet tiskin taakse ei ole täysin ongelmaton. Haleonin huolena on, että kipugeeliä tarvitsevat asiakkaat eivät nyt pääse siihen käsiksi.

– Kun minkä tahansa kipulääkkeen saantia rajoitetaan, sillä voi olla merkittävä vaikutus niihin ihmisiin, joilla on kroonisia kipuja. Kun tuote on tiskin takana, sitä on vaikeampi saada.

Tiedotuskampanja tulossa Suomeenkin

Yritys itse olisi toivonut, että ympäristöongelma olisi ratkaistu tiedottamisen keinoin.

– Me koulutamme farmasian ammattilaisia neuvomaan oikeanlaisessa käytössä, ja hyllyissä on jo ollut ohjelaput tuotteiden käyttöön ja esimerkiksi siihen, että kädet tulee pyyhkiä tuotteen käytön jälkeen, ettei tuotetta joudu jäteveteen. Olemme myös käynnistäneet tiedotuskampanjan tietoisuuden lisäämiseksi ja vastuullisen käytön edistämiseksi, Powell sanoo.

Vastaavaa kampanja on käynnistymässä kevään aikana myös Suomessa. Sen keskiössä on muistuttaa, mihin kipugeeliä käytetään, miten sitä annostellaan, miten tuote säilytetään oikein ja kuinka se hävitetään oikeaoppisesti.