Uutinen

Käpylän apteekista Vuoden Opetusapteekki

18.11.2016 | 18:00

Teksti : ERJA ELO

Jaa artikkeli:


Helsingin Käpylän apteekki on palkittu vuoden 2016 Opetusapteekkina. Valinta julkistettiin Farmasian Päivien avajaisissa perjantai-iltana Helsingissä.

Erinomainen opetusapteekki, jossa on avoin ja rento työilmapiiri.” Näillä sanoilla farmasian opiskelijat ovat kuvanneet oppilasaikaansa Käpylän apteekissa.

Apteekki sai opiskelijoilta todella hyvät arviot kaikilla osa-alueilla, ja se on aiempinakin vuosina saanut erinomaista palautetta apteekissa harjoitelleilta farmasian opiskelijoilta.

Apteekkari Sari Kallioinen on iloisesti yllättynyt apteekkinsa saamasta tunnustuksesta.

– Emme olleet asettaneet tätä mitenkään tavoitteeksi, mutta ilmeisesti olemme tehneet jotain oikein, hän naurahtaa.

Käpylän apteekki valmentaa apteekkityöhön joka vuosi 1–3 nuorta, jotka opiskelevat farmasiaa yleensä Helsingin yliopistossa.

Lähellä kampusta sijaitsevaan hyvämaineiseen apteekkiin on aina ollut enemmän tulijoita kuin apteekki on voinut ottaa.

– Valitsen mieluiten reippaita ja iloisia oppilaita, koska he sopivat parhaiten joukkoon. Paras asenne on yleensä niillä, jotka ovat työskennelleet aiemminkin asiakaspalvelutehtävissä, Kallioinen sanoo.

Koko työyhteisö osallistuu perehdytykseen

Apteekkiharjoittelu on olennainen osa farmaseutin ja proviisorin opintoja. Yliopisto opettaa teorian, mutta harjoittelujakso apteekissa varmistaa, että opiskelija hallitsee myös käytännön työt.

– Kun oppilas on laillistettu farmaseutiksi, hän on itsenäisesti vastuussa asiakkaalle antamistaan lääkkeistä ja lääkeneuvonnasta, apteekkari Kallioinen sanoo.

Oppilasaikana muu henkilökunta tarkastaa joka ainoan oppilaan toimittaman reseptin, ennen kuin hän saa luovuttaa lääkkeet asiakkaalle. Asiakkaille tämä saattaa näkyä palvelun hidastumisena.

Palkintoperusteluissa apteekin antamaa opetusta on kuvailtu monipuoliseksi, konkreettiseksi ja sopivalla tahdilla eteneväksi. Harjoittelijat ovat kokeneet saaneensa riittävästi tukea.

Käpylän apteekissa koko kymmenen hengen työyhteisö vastaa työhön perehdyttämisestä.

Tunnustus opiskelijapalautteen perusteella

Vuodesta 1992 lähtien jaettu Vuoden opetusapteekki -tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain apteekille, jossa farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluva harjoittelu on järjestetty esimerkillisellä tavalla.

Palkittava apteekki valitaan opiskelijapalautteen perusteella. Valinnasta päättää koulutusyksikköjen ja apteekkialan järjestöjen edustajista koostuva työryhmä.

Farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluvan, yhteensä puolen vuoden apteekkiharjoittelun, suorittaa apteekeissa vuosittain noin 600 farmasian opiskelijaa. Opiskelijat saavat harjoittelusta myös palkkaa noin tuhat euroa kuukaudessa.