Yhden nikotiinipussin nikotiinimäärä voi vastata usean savukkeen nikotiinimäärää. Kuva: iStock
Uutinen

Kanadan provinssi rajasi nikotiinipussien myynnin apteekkeihin

29.02.2024 | 07:21

Teksti : Hanna Hyvärinen

Apteekissakin nikotiinipussit pidetään tiskin takana, ja niitä saa ostaa vain farmaseuttisen henkilökunnan konsultaation jälkeen.

Brittiläinen Kolumbia Kanadassa ryhtyi helmikuun alussa rajoittamaan nikotiinikorvaustuotteiden, kuten nikotiinipussien myyntiä. Vastedes nikotiinipusseja saa myydä vain apteekeissa.

Apteekissakin nikotiinipussit pidetään tiskin takana, ja niitä saa ostaa vain farmaseuttisen henkilökunnan konsultaation jälkeen.

Näin voidaan aiempaa paremmin varmistaa, että nikotiinituotteiden ostajat ovat tietoisia nikotiiniriippuvuuteen liittyvistä terveysriskeistä, ja tuotteita ostetaan pääasiassa asianmukaiseen käyttöön eli tupakoinnin lopettamisen avuksi.

Väärinkäytöstä tuli muoti-ilmiö

Paikallisten päättäjien mukaan säädösmuutoksella halutaan suojella nuoria nikotiiniriippuvuudelta.

Viranomaiset ovat olleet huolissaan nikotiinikorvaustuotteiden väärin- ja hupikäytöstä. Viranomaisten mukaan niiden käyttö on noussut eräänlaiseksi muoti-ilmiöksi, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä.

Myynnin rajoittaminen on samalla osa laajempaa pyrkimystä vähentää tupakointia ja nikotiinin käyttöä, ja se täydentää aiempia toimia, kuten valistuskampanjoita ja tupakoinnin lopettamisohjelmia.

Suomessa muun muassa kansanterveysjärjestöt ovat vedonneet nikotiinipussien myynnin rajoittamiseksi.

Terveydenhuollon asiantuntijat puolestaan kieltäisivät kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden myynnin vähittäiskaupassa ja nostaisivat myynnin alaikärajan 20 vuoteen.