Hyppää sisältöön

Itselääkityksen Käypä hoito -suosituksen tavoitteena on ohjata itsehoitoa ja itsehoitolääkkeiden käyttöä siten, että ne ovat osa vaikuttavaa, tarkoituksenmukaista ja turvallista hoitoa.

Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, dosentti, LT Jorma Komulainen Suomalainen Lääkäriseura Duodecimistä kertoo, että luotettavalla lääkeinformaatiolla ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden antamalla neuvonnalla on tärkeä merkitys lääkehoidon onnistumisessa ja hoitoon sitoutumisessa.

– Vaikka itsehoitolääkkeet ovat tuttuja ja paljon käytettyjä, niillä kaikilla on myös mahdollisia haittavaikutuksia ja niitä on tärkeä käyttää oikein. Lääkkeiden käyttöön tarvitaan asiantuntevaa ohjausta, Komulainen painottaa.

Alkuperäinen suositus julkaistiin vuonna 2016. Sen jälkeen itsehoitoon on tullut kymmenkunta uutta lääkeainetta tai -muotoa.

Muutama lääke on myös poistunut itselääkinnästä. Esimerkiksi laktuloosia tulee nykyisin käyttää lasten ummetukseen ainoastaan lääkärin ohjauksessa. Lisäksi päivityksessä on kiinnitetty huomiota kipulääkkeiden käytön turvallisuuteen ja emättimen hiivatulehduksen asianmukaiseen toteamiseen ennen itselääkinnän aloittamista.

Sairaudet vaikuttavat lääkityksen valintaan

Itselääkityksellä voidaan hoitaa monia tavallisia oireita, kuten flunssaa ja siitepölyallergiaa. Itselääkityksen tulee pääsääntöisesti olla lyhytaikaista. Se on yleensä turvallista oikein valittuna ja käytettynä.

Kuitenkin kaikilla lääkkeillä voi olla haittavaikutuksia tai yhteisvaikutuksia muiden samanaikaisesti käytettyjen lääkkeiden kanssa. Lääkkeen käyttäjien tulee olla tietoisia valmisteiden hyödyistä ja haitoista.

Itselääkityksen yhteydessä on otettava huomioon sairaudet, käytössä olevat lääkitykset ja muut itsehoitoon käytettävät tuotteet.

– Riskinä on, että lääkkeen käyttäjä voi esimerkiksi tietämättään ottaa kahta samaa lääkeainetta sisältävää valmistetta, Komulainen toteaa.

Lääkkeillä voi olla vaarallisia yhteisvaikutuksia

Käypä hoito -suositusten lisäksi on tehty myös uudenlaisia Vältä viisaasti -suosituksia, joissa kannustetaan luopumaan näyttöön perustumattomista vanhentuneista ja mahdollisesti haitallisista käytännöistä.

Itselääkityksen Vältä viisaasti -suositusten tekstejä laatimassa ollut dosentti, FaT Outi Salminen Helsingin yliopistosta sanoo, että päivitetyissä suosituksissa on painotettu esimerkiksi sitä, että tiettyjen potilasryhmien tulisi välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä itsehoidossa. Tällaisia potilasryhmiä ovat esimerkiksi sydän- ja verenpainelääkkeitä käyttävät ja vatsahaavapotilaat.

– Tulehduskipulääkkeet voivat olla haitallisia yhdessä esimerkiksi verenohennuslääkkeiden kanssa, sillä yhdistelmä voi johtaa liialliseen veren ohentumiseen, josta voi aiheutua sisäisiä verenvuotoja, Salminen muistuttaa.

Myös parasetamolin liiallisen käytön riskejä painotetaan. Parasetamoli on haitallinen maksalle suurilla annoksilla pitkäaikaisessa käytössä ja siksi suositeltua 3 gramman vuorokausiannosta ei tulisi ylittää.
 

Suositukseen lisätyt uudet lääkeaineet ja lääkemuodot

Lääkeaine Lääkemuoto      Käyttötarkoitus 
atselastiini + flutikasonipropionaatti nenäsumute     allergisten nenäoireiden hoito
bentsydamiini      imeskelytabletti      kurkkukivun oireenmukainen paikallishoito
flurbiprofeeni sumute suuonteloon  kurkkukivun oireenmukainen paikallishoito
ambroksoli oraaliliuos      limaa ohentava ja irrottava mukolyytti 
bifonatsoli      emulsiovoide      jalka- ja varvasvälisilsa
ibuprofeeni      geeli iholle kivun paikallishoito 
rabepratsoli      enterotabletti      refluksioireet (närästys)
rasekadotriili      kova kapseli ripuli 
lidokaiini      rektaalivoide      peräpukamaoireet (kipu ja kutina)

Apteekki auttaa valitsemaan sopivan lääkkeen

Käypä hoito -työryhmässä mukana ollut apteekkari, FaT, Janne Mikkola näkee työssään Helsingin Arabianrannan apteekissa usein tilanteita, joissa asiakkaat ovat aikeissa käyttää itsehoitolääkkeitä turhaan tai vääriin tarkoituksiin.

Hän muistuttaa, että apteekin farmaseuttinen henkilökunta on aina paikalla auttamassa sopivan lääkkeen valinnassa ja ohjaa tarvittaessa lääkäriin, jos vaiva vaatii tarkempaa selvittelyä.

Apteekissa uudet suositukset otetaan käyttöön kesän aikana, jotta asiakkaille annettava tieto on varmasti ajantasaista.

– Suositusten päivittäminen oli tärkeää. Itsehoitoon tulee jatkuvasti uusia lääkkeitä ja tieto päivittyy vanhojen lääkkeiden osalta. Apteekin antamat neuvot perustuvat ajantasaiseen ja riippumattomaan tutkittuun tietoon, Mikkola sanoo.

Suosituksissa on esimerkiksi verrattu uusia itsehoitolääkkeitä markkinoilla jo pitkään olleisiin lääkkeisiin. Suosituksissa korostuu lisäksi pyrkimys välttää lääkkeiden turhaa käyttöä.

– Nykyään ei enää esimerkiksi suositella lapsille yskänlääkkeitä, koska niistä ei ole juurikaan hyötyä. Apteekissa neuvomme antamaan mieluummin hunajaa yli 1-vuotiaille lapsille yskän hoitoon, Mikkola kertoo.

Uusiin hoitosuosituksiin on nostettu muitakin lääkkeettömiä keinoja. Esimerkiksi siitepölyallergiasta johtuvan nuhan hoitoon suositellaan nenähuuhtelua muun hoidon ohella.

– Suosituksen tarkoituksen on ohjata itsehoitoa siten, että se on turvallista, vaikuttavaa ja tarkoituksenmukaista, hän sanoo.

Itsehoitolääkkeitä myytiin Suomessa vuonna 2021 yhteensä lähes 360 miljoonalla eurolla. Niiden turvallisen käytön ohjauksessa avainasemassa ovat apteekkien farmaseuttinen henkilöstö ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times