Hämärä verkkosivusto väittää olevansa hyvinkääläinen apteekki
Apteekkityö, Yhteiskunta - 20.05.2025 at 08:16
Sivusto väittää historia-sivullaan olevansa Hyvinkään I apteekki. Apteekkari teki sivustosta rikosilmoituksen jo vuosi sitten, mutta nyt sivusto on taas palannut. Vain nimi on muuttunut.

Lue tiivistelmä
- Hämärä verkkosivusto väittää historiaosiossaan olevansa Hyvinkään I apteekki.
- Apteekin” etusivulla mainostetaan muun muassa Tamifluta ja muita reseptilääkkeitä, joita oikeassa laillisessa verkkoapteekissa saa ostaa vain reseptillä ja joita ei saa markkinoida ollenkaan.
- Hyvinkään 1. apteekin eli Hyvinkään Ykkösapteekin apteekkari on tehnyt sivustosta rikosilmoituksen jo vuosi sitten.
- Verkkoapteekkien asiakkaan kannattaa tarkistaa, että oman verkkoapteekin sivuilta löytyy Fimean klikattava tunnus, joka vie Fimean verkkosivuilla olevaan luetteloon laillisista suomalaisista verkkoapteekeista.
Verkosta löytyy Hyvää Apteekkia -niminen verkkosivusto, joka väittää olevansa verkkoapteekki. Sivuston osoite vaihtelee, ja viimeksi se oli nettiapteekki.store.
”Apteekin” etusivulla mainostetaan muun muassa Tamifluta ja muita reseptilääkkeitä, joita oikeassa laillisessa verkkoapteekissa saa ostaa vain reseptillä ja joita ei saa markkinoida ollenkaan. Erityisen härskiä on, että sivuston historiaosiossa sivusto väittää olevansa Hyvinkään I apteekin verkkokauppa. Sivusto kertaa ihan oikean hyvinkääläisen apteekin historiaa sen perustamisesta 1970-luvulle saakka.
Todellisuudessa Hyvinkään 1. apteekin eli Hyvinkään Ykkösapteekin apteekkari on sitten 1970-luvun vaihtunut jo pariin otteeseen. Tällä hetkellä apteekista vastaa apteekkari Antti Puustinen.
Kopioituja logoja ja sähköpostiosoitteita
Puustinen kuuli ensi kerran apteekkinsa nimen ja historian käytöstä kyseisellä sivustolla viime vuoden keväällä, kun paristakin lääkeyrityksestä otettiin häneen yhteyttä. Sivusto oli mainostanut kyseisten yritysten valmisteita.
Vielä tuolloin sivusto käytti itsestään nimeä Hyvinkään 1. apteekki, minkä lisäksi se käytti Apteekkariliiton vihreän ristin logoa ja liiton jäsenapteekkiin viittaavaa sähköpostiosoitetta.

Puustinen teki sivustosta rikosilmoituksen ja otti yhteyttä myös Fimeaan ja Traficomin alaiseen Kyberturvallisuuskeskukseen. Ilmeisesti viranomaisten toiminnan ansiosta väärinkäytetyt nimi, logot ja sähköpostiosoitteet poistettiin, mutta historiaosio jäi.
Puustisen mukaan sille ei oikein voi mitään.
– Nettiin kun saa kirjoitella, mitä haluaa, Puustinen toteaa.
Verkkoapteekin laillisuus kannattaa varmistaa
Uudestaan sivusto pompsahti Puustisen mukaan esiin, kun ihmiset etsivät verkosta suolistotulehduksen hoidossa käytettävää Asacolia, jossa on ollut viime aikoina saatavuushäiriöitä. Taas Puustinen sai yhteydenottoja lääkeyhtiöiltä ja myös muutamilta apteekeilta.
Lähinnä huolettaa niiden ihmisten puolesta, jotka mahdollisesti erehtyvät klikkailemaan sivustolla ja pahimmillaan antavat sinne tietojaan.
Toistamiseen Puustinen ei ole kuitenkaan kääntynyt viranomaisten puoleen, sillä se, mikä on tehtävissä, on jo tehty.
– Lähinnä huolettaa niiden ihmisten puolesta, jotka mahdollisesti erehtyvät klikkailemaan sivustolla ja pahimmillaan antavat sinne tietojaan.
Apteekin osalta tilanne on lähinnä kiusallinen. Ja kurja sikäli, että laillisesti toimivan apteekin tietoja käytetään huijaussivuston legitimoimiseen. Mitään varsinaista mainehaittaa sivustosta ei kuitenkaan Puustisen mukaan ole aiheutunut.
– Mutta toki, jos ongelmia alkaa tulla, täytyy taas ottaa viranomaisiin yhteyttä.

Verkkoapteekkien asiakkaita Puustinen kehottaa tarkistamaan, että oman verkkoapteekin sivuilta löytyy Fimean klikattava tunnus, joka vie Fimean verkkosivuilla olevaan luetteloon laillisista suomalaisista verkkoapteekeista. Se on tällä hetkellä paras keino varmistua verkkoapteekin laillisuudesta.
– Itse tietysti toivoisin, että viranomaiset voisivat laittaa tällaisten huijaussivustojen ovet säppiin, Puustinen toteaa.