Uutinen

Farmasialiitto hylkäsi Aptan neuvotteluesityksen

02.06.2016 | 10:02

Teksti : INKERI HALONEN

Jaa artikkeli:


Apteekkialan kilpailukykysopimuksen mukaiset työehtosopimusneuvottelut ovat päättyneet tuloksetta ainakin Farmasialiiton osalta.

Farmasialiiton hallitus hylkäsi eilen Apteekkien työnantajaliiton (Apta) esittämän kilpailukykysopimuksen mukaisen neuvotteluesityksen.

Neuvottelut kariutuivat työajan pidennystä koskevaan erimielisyyteen.

Farmasialiitto ei hyväksynyt kilpailukykysopimuksen periaatetta pysyvästä 24 tunnin työajan pidentämisestä alakohtaisesti, vaan pyrki väliaikaiseen ratkaisuun.

Tällä ajatuksella työaikaa olisi pidennetty vain vuodeksi, jonka jälkeen tilanne olisi palautunut ennalleen.

Aptan ehdottamassa ratkaisussa työajan pidennys olisi ollut kilpailukykysopimuksen mukaisesti pysyvä ja pidennyksen toteuttamistavat olisivat tulleet joka vuosi arvioitavaksi paikallisesti, jolloin tehtyjen ratkaisujen toimivuutta olisi voitu arvioida vuosittain työpaikkakohtaisesti.

Työaikapankki olisi ollut osa tätä ratkaisua.

Neuvottelut myös PAMin kanssa kesken

Farmasialiitto hylkäsi myös Aptan ehdotuksen, jolla paikallisesti sovitulle 6-päiväiselle työviikolle ei enää tarvittaisi liittojen hyväksyntää.

Nykyisen työehtosopimuksen mukaan työpaikoilla voidaan sopia mahdollisuudesta tehdä 6-päiväisiä työviikkoja, mutta sopimus täytyy hyväksyttää liitoissa.

Aptan ehdotus olisi nykyaikaistanut työehtosopimusta ja vähentänyt liittotason lukkoja.

Aptan esitykset kilpailukykysopimuksen toteuttamisesta oli samansuuntainen niin Farmasialiitolle kuin Palvelualojen ammattiliitto PAMille.

PAMin kanssa neuvotteluissa edettiin pitkälle, mutta neuvottelut jäivät ainakin toistaiseksi kesken Farmasialiiton ilmoitettua päätöksestään.

Alan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa 31.10.2016 ja 31.1.2017 saakka.