Hyppää sisältöön

LÄÄKEVALMISTUS apteekeissa on kutistunut kuin pyy maailmanlopun edellä. Potilaille määrätään enimmäkseen teollisia valmisteita, ja apteekin entinen perustehtävä kattaa enää vain prosentin kymmenesosia kokonaisreseptuurista.

Suuri osa apteekin potilaskohtaisesti valmistamista reseptillä toimitettavista lääkkeistä on ihotautien hoitoon käytettäviä voiteita, lasten lääkkeitä tai erilaisia nesteitä. Allergioista kärsivät herkistyvät usein teollisten valmisteiden koostumuksille. Lapsille puolestaan ei usein ole markkinoilla sopivia lääkevahvuuksia.

Ajankohtainen esimerkki lääkevalmistustaidon tarpeellisuudesta on influenssalääke Tamiflusta valmistettava neste lapsille. Erittäin tärkeä ja kasvava potilasryhmä ovat diabeetikkolapset, jotka tarvitsevat insuliinilaimennoksia, sekä steriilisti täytettävien insuliini- tai kipupumppujen käyttäjät.

Alkuviikolla Farmasian maailmankongressissa FIP:ssä oli yllättäen apteekkien lääkevalmistusta käsittelevä sessio. Sanon näin, sillä ainakin Suomessa valmistus on monesta syystä näyttänyt hiipuvalta toiminnalta. Viranomaisnormit ohjaavat ensisijaisesti teollisten valmisteiden käyttöön, raaka-aineiden saatavuudessa on vaikeuksia ja valmistus on tehty apteekeille toiminnallisesti ja taloudellisesti lähes mahdottomaksi. Tällaisessa tilanteessa oli pakko mennä kuuntelemaan, miksi asialle uhrattiin peräti kokonainen päivä. Yllätyksiä olikin tiedossa.

Apteekkien lääkevalmistuksen merkitys on alkanut kasvaa viime vuosina monissa maissa voimakkaasti. Lääketeollisuuden kilpailun koveneminen on poistanut markkinoilta pienten potilasryhmien tarvitsemia lääkemuotoja ja –vahvuuksia, tärkeiden lääkkeiden saatavuusongelmat ovat yleisiä, teollisuus ei tuota riittävän yksilöllisiä valmisteita ihmisille eikä eläimille ja myyntilupien lakkaaminen jättää isojakin potilasryhmiä vaille hyvin sopinutta lääkettä. Myös uudet hoitoteknologiat ja terminaalihoitoon käytettävät poikkeukselliset annostukset ovat lisänneet ex tempore -valmistuksen tarvetta.

Useissa maissa onkin hiljattain uudistettu apteekkien lääkevalmistusta koskevaa ohjeistusta ja luotu lisää mahdollisuuksia potilaskohtaisesti räätälöityjen valmisteiden tekemiselle. USA:ssa on jopa apteekkeja, jotka keskittyvät yksinomaan potilaskohtaiseen lääkevalmistukseen. Jossain mittakaavassa nämä laineet rantautunevat meillekin.

Olisikin korkea aika etsiä ratkaisuja, jotka mahdollistavat yksilöllisen lääkevalmistuksen järkevin edellytyksin myös Suomessa. Muuten olemme vaarassa menettää osaamisen, jonka varassa lääkitään tälläkin hetkellä satatuhatta potilasta vuosittain.

Sirpa Peura

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times