Uutinen

Espoon uudet apteekkiluvat hakuun tällä viikolla

13.05.2019 | 15:52

Teksti : ERJA ELO

Apteekkarit eivät valittaneet Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä. Espoo saa kuusi uutta apteekkia.

Uusien apteekkien perustaminen Espooseen etenee. Apteekkien sijaintia koskeva aluepäätös on nyt lainvoimainen, koska apteekkarit eivät valittaneet Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea laittaa haettavaksi kuusi uutta apteekkilupaa todennäköisesti jo tämän viikon aikana.

Fimean Luvat ja tarkastukset -yksikön päällikkö Eeva Leinonen pitää mahdollisena, että Espoossa saatetaan avata uusia apteekkeja jo tämän vuoden puolella.

– Näin se voisi ihan parhaimmillaan mennä, jos valituksia päätöksistä ei tule, hän kertoo.

Nykyiset apteekit saavat siirtyä

Uudistuksen yhteydessä kaupunkiin jää kaksi sijaintialuetta. Uusista apteekeista yksi tulee omalle alueelleen Jorvin sairaala-alueelle. Loput viisi voivat sijoittua täysin vapaasti Espoon kaupungin alueella.

Muutos antaa myös nykyisille apteekkareille vapauden siirtää pääapteekkejaan kaupungin rajojen sisällä.

Fimea ei näe apteekkien mahdollista keskittymistä uhkana, koska nykyiset pääapteekit sijaitsevat jo nyt kauppa- ja asiointikeskittymissä. Nykyisten sivuapteekkien on pysyttävä uudistuksessa paikoillaan, joten ne turvaavat syrjäisempien seutujen lääkkeiden saannin jatkossakin.

– Olemme arvioineet, että lääkkeiden saatavuus ja lääkehuollon toimivuus tulevat toteutumaan uusillakin sijaintialueilla, Leinonen sanoo.

YA Isoon Omenaan?

Espooseen siirtyminen kiinnostaa myös Helsingin Yliopiston Apteekkia. Se haki lokakuussa 2015 Fimealta lupaa lakkauttaa Jyväskylässä toimiva sivuapteekkinsa ja avata uusi Espoon Matinkylän Ison Omenan kauppakeskukseen.

Fimean huhtikuussa 2016 antaman päätöksen mukaan Yliopiston Apteekki ei saanut lupaa. YA valitti asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka palautti asian Fimealle uudelleen käsiteltäväksi joulukuussa 2018.

– Asia on siis ollut vireillä jo pidempään, ja hakemuksen uudelleenkäsittely on meillä kesken, Eeva Leinonen vahvistaa.

Hän ei ota kantaa siihen, missä järjestyksessä ja millä aikataululla YA:n hakemus etenee suhteessa muihin Espooseen perustettaviin apteekkeihin.

Lain mukaan Helsingin Yliopiston Apteekilla on oikeus pitää yhtä apteekkia Helsingissä ja sivuapteekkeja saa olla 16.

Takana pitkä prosessi

Uusien apteekkien perustaminen Espooseen on ollut pitkä prosessi. Fimea teki lokakuussa 2017 päätöksen apteekkien sijaintialueiden yhdistämisestä ja kuuden apteekin perustamisesta.

Yksikään apteekkari ei vastustanut Jorvin sairaala-alueella perustettavaa apteekkia, mutta kaksi espoolaista apteekkaria vastusti sijaintialueiden yhdistämistä. He valittivat päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen maaliskuussa 2019.

Päätöksestä olisi voinut valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta apteekkarit eivät tehneet sitä.