Entistä useampi saa munasarjasyöpään tehokasta hoitoa
- 17.04.2023 at 08:09
Suomessa kehitetty geenitesti auttaa tunnistamaan potilaat, jotka hyötyvät kalliista lääkehoidosta.
Uusilla PARP-entsyymin estäjillä on saatu erinomaisia tuloksia levinneen munasarjasyövän ylläpitohoitona leikkauksen ja sytostaattihoidon jälkeen. Hoito ei kuitenkaan auta kaikkia potilaita.
Suomessa on kehitetty geenitesti, jonka avulla voidaan tunnistaa entistä tarkemmin, ketkä potilaat hyötyvät PARP-estäjistä. Samalla aiempaa useampi potilas voi saada kallista, mutta tehokasta lääkettä.
– Geenitestin perusteella PARP-estäjiä voidaan antaa noin puolelle munasarjasyöpään sairastuneista naisista. Aiemmin hoitoa voitiin antaa vain noin kymmenelle prosentille, joilla todettiin BRCA-geenin mutaatio, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Anniina Färkkilä HUSista.
Helsingin yliopiston ja HUSin tutkijoiden kehittämä testi tunnistaa luotettavasti potilaat, joiden kasvaimessa on tietty DNA:n korjausreitin puutos. Juuri nämä kasvaimet ovat herkkiä PARP-estäjille.
– Tarjolla on ollut vastaava kaupallinen geenitesti, mutta sen tarkkuus on huonompi ja hinta selvästi kalliimpi, Färkkilä kertoo.
Suomessa todetaan vuosittain noin 500 uutta munasarjasyöpää. Koska tauti aiheuttaa alkuvaiheessa vain vähän oireita, valtaosa syövistä löydetään vasta levinneessä vaiheessa.
Aiemmin taudin ennuste oli huono: se uusiutui suurimmalla osalla potilaista parin vuoden kuluessa hoidosta. PARP-estäjillä hoidetuista potilaista, joiden kasvaimessa on BRCA-mutaatio, sen sijaan joka toisella syöpä ei ole uusiutunut viisi vuotta taudin toteamisesta.
Kohdennettu hoito kannattaa
Uusi geenitesti on nyt otettu käyttöön HUSin laboratoriossa, ja sillä seulotaan kaikki Suomessa munasarjasyöpään sairastuneet naiset.
Jos geenitesti on positiivinen ja potilas täyttää muut PARP-estäjähoidon ehdot, hän voi saada hoidosta Kela-korvausta. Ilman korvausta hoito maksaa yli 3 000 euroa kuukaudessa.
PARP-estäjät aiheuttavat myös haittoja, kuten pahoinvointia, väsymystä ja verenkuvan muutoksia. Pienelle osalle potilaista voi tulla vakaviakin haittavaikutuksia.
– Kustannusten ja haittavaikutusten vuoksi on tärkeää kohdentaa hoito niille, jotka siitä hyötyvät, Färkkilä korostaa.
Noin puolet munasarjasyöpää sairastavista naisista ei saa hyötyä PARP-estäjistä. Heillekin on kehitteillä uusia, aiempaa tehokkaampia lääkehoitoja.