Hyppää sisältöön

Englannissa on tammi-helmikuun vaihteessa tullut voimaan niin kutsuttu ”Ensin apteekkiin” – palvelumalli (engl. Pharmacy First Service). Sen myötä englantilaiset voivat hakea ja saada joihinkin vaivoihin avun suoraan apteekista, ilman lääkärin konsultaatiota.

Uuden käytännön taustalla on tarve helpottaa lääkäreiden työtaakkaa. Mallin lasketaan säästävän jopa 10 miljoonaa hoitaja- ja yleislääkärikäyntiä vuodessa. Samalla potilaat saavat hoitoa aiempaa nopeammin ja helpommin.

Mukana yli 10 000 apteekkia

Uudessa mallissa apteekit voivat määrätä ja luovuttaa lääkkeitä määrättyjen pikkuvaivojen hoitoon. Ensisijaisesti apteekissa hoidettaviin vaivoihin lukeutuvat muun muassa kurkku- ja korvakipu, vyöruusu, tulehtuneet hyönteisten puremat sekä virtsatietulehdukset.

Lisäksi apteekeissa hoidetaan verenpaineen mittaukset ja ehkäisyyn liittyvien reseptien uusinnat.

Tähän mennessä palveluiden tarjoajiksi on rekisteröitynyt Englannissa yli 10 000 apteekkia.

Apteekkien rooli kasvussa

Englannin ”Ensin apteekkiin” -malli on yksi esimerkki siitä, miten eri maissa on laajennettu apteekkien roolia terveydenhuollon kuormituksen jakamiseksi. Esimerkiksi Tanskassa apteekit, terveysviranomaiset ja päättäjät ovat yhdessä laatineet suunnitelman siitä, millaisilla konkreettisillatoimilla apteekit voisivat helpottaa terveydenhuollon taakkaa.

Myös Virossa sosiaaliministeriö on ehdottanut apteekeille uusia tehtäviä. Ehdotuksen mukaan apteekeissa voitaisiin muun muassa alkaa pistää korona- ja influenssarokotteita sekä jakaa suolistosyövän seulontatestejä. Niin ikään apteekeissa voitaisiin tehdä lääkityksen arviointeja ja antaa alkoholismia ja tupakointia ehkäisevää neuvontaa.

Suomessa Petteri Orpon hallitus linjasi hallitusohjelmassaan, että apteekkien roolia osana terveydenhuoltoa tulee voida laajentaa. Ensimmäinen konkreettinen askel otettiin loppuvuodesta 2023, kun STM julkisti ehdotuksensa rokotusoikeuden laajentamisesta niin, että jatkossa myös farmasian ammattilaiset olisivat oikeutettuja antamaan rokotuksia.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times