Hyppää sisältöön

Liian vähän D-vitamiinia saavat elävät todennäköisesti lyhyemmän elämän kuin D-vitamiinia riittävästi saavat.

Kuolleisuus kasvaa saksalaistutkijoiden mukaan tasaisesti D-vitamiinipitoisuuden laskiessa. Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella D-vitamiinin vajaus liittyy sydän- ja verisuonitaudeista, hengityssairauksista ja syövästä johtuviin kuolemiin.

Tämä havaittiin vajaan kymmenen vuoden seurannassa. D-vitamiiniin liitetyt kuolleisuusriskit alkoivat näkyä vähitellen D-vitamiinipitoisuuden laskiessa alle 75 nmol/l:n, mutta yhteys oli käytännössä merkittävä vasta kun D-vitamiinipitoisuus laski alle 50 nmol/l.

Vahvin yhteys havaittiin osallistujilla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 30 nmol/l, mikä on jo selvä D-vitamiinin puutos. Jos tulokset pitävät paikkansa, D-vitamiinin vähyyteen liitetyt kuolleisuusriskit voi välttää pitämällä veren D-vitamiiinipitoisuuden yli 50 nmol/l:ssa ja ehkä jopa 75 nmol/l:ssa.

Suomessa veren D-vitamiinipitoisuutta pidetään normaalina, kun pitoisuus on 40–80 nmol/l. Tutkimuksessa veren D-vitamiinipitoisuudet mitattiin 9 600 saksalaiselta 50–74-vuotiaalta mieheltä ja naiselta. Heistä 5 500:lta saatiin myös toinen mittaus viisi vuotta myöhemmin. Kymmenvuotisen seurannan aikana menehtyi hieman yli tuhat osallistujaa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times