Antti Mäntylä aloitti apteekkarina Kärsämäen apteekissa 2016 ja siirtyi viime toukokuussa palvelemaan asiakkaita nykyiseen apteekkiinsa, Pieksämäen Ykkösapteekkiin. Kuva: Petri Jauhiainen
Uutinen

Apteekkarin, palkansaajan ja oy-yrittäjän tulojen vertailu johtaa harhaan

09.11.2021 | 09:16

Teksti : Erkki Kostiainen

Apteekkarin tulot eivät ole vertailukelpoisia oy-yrittäjän eivätkä palkansaajan tuloihin, sillä apteekin ja apteekkarin tuloja ei voida erottaa toisistaan ja iso osa apteekkarin tuloista kuluu lainojen maksuun.

Keskikokoisen apteekin apteekkarin verotettava vuositulo, noin 240 000 euroa, kuulostaa kovalta tienestiltä, sillä palkansaajalle siitä jää käteen liki 12 000 euroa kuukaudessa. Apteekkarille siitä jää alle puolet, josta osa kuluu edelleen apteekin investointeihin, kuten kone-, kalusto- ja it-uusintoihin.

– Iso osa apteekkarin nettotuloista menee apteekkia varten otetun henkilökohtaisen lainan hoitoon. Apteekkari ehtii urallaan toimia tyypillisesti 2–3 apteekissa ja ura kestää keskimäärin alle 20 vuotta, joten apteekkeja varten otetut lainat on maksettava takaisin nopealla aikataululla, kertoo talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula Apteekkariliitosta.

Apteekkari rahoittaa ensimmäisen apteekkinsa tyypillisesti pääosin pankkilainalla, jonka saannin edellytyksenä on apteekin riittävä tulos ja apteekkarin reaalivakuudet – useimmiten oma koti.

– Pienenkin apteekin ostoon pääomaa tarvitaan vähintään noin 200 000 euroa, josta puolet sitoutuu lääkevarastoon. Apteekin reaaliomaisuus ja lääkevarasto eivät kelpaa lainan vakuudeksi.

Kun ensimmäisen apteekin laina alkaa olla maksettu, apteekkari vaihtaa tyypillisesti suurempaan apteekkiin, ja ottaa uutta lainaa apteekkikauppaa varten.

– Uran lopussakaan apteekkari ei saa sijoittamaansa pääomaa takaisin, sillä uusi apteekkari on velvollinen ostamaan edeltäjältään vain lääkevaraston käypään hintaan. Kone-, kalusto- ja it-investoinnit menettävät viidessä vuodessa yli puolet arvostaan ja pahimmassa tapauksessa jäävät eläkkeelle jäävän apteekkarin riesaksi.

Esimerkki kuvaa tyypillistä apteekkarin uraa. Vain 13 prosenttia apteekkareista siirtyy uran lopuksi apteekkiin, jossa verotettava tulos on yli 400 000 euroa.

Apteekkarin verotus oy-yrittäjää kireämpää

Apteekin koko tulos näkyy median tulolistauksissa apteekkarin henkilökohtaisena tulona, koska apteekki on henkilöyritys ja apteekin yritysmuoto lääkelakiin perustuen aina toiminimi.

– Apteekkarin ja osakeyhtiömuodossa toimivan yrittäjän tulot eivät ole vertailukelpoisia, koska osakeyhtiö ja oy-yrittäjä verotetaan erikseen ja apteekki ja apteekkari yhdessä, Harjula muistuttaa.

Oy-yrittäjä voi maksaa itselleen palkkaa ja päättää, minkä osan yrityksen tuloksesta nostaa osinkoina. Hän voi myös hyödyntää verotuksessa luotaisetuja kuten ruoka-, puhelin-, auto- ja asuntoetua.

– Apteekkari ei voi näin tehdä. Apteekin tulos verotetaan vuosittain kokonaan ja se näyttäytyy apteekkarin henkilökohtaisena tulona. Apteekkareiden veroprosentti oli viime vuonna keskimäärin 38, eli tuntuvasti kireämpi kuin oy-yrittäjillä.

Pienen apteekin apteekkari voi jäädä alle alan taulukkopalkkojen, eli ansaitsee vähemmän kuin toisen apteekkarin palveluksessa proviisorina.

Yrittäjävetoisista apteekeista kertyi viime vuonna verotuloja valtiolle yli miljoona euroa päivässä.

Veroja valtiolle yli miljoona euroa päivässä

Yrittäjävetoisista apteekeista kertyi viime vuonna verotuloja valtiolle 398 miljoonaa euroa. Sen lisäksi apteekit tilittivät valtiolle myynnin arvonlisäveroja 264 miljoonaa.

Verojalanjäljen suurin erä olivat apteekkiverot, joita apteekkarit tilittivät valtiolle 176 miljoonaa euroa. Apteekkivero on lääkemyynnin liikevaihdon perusteella perittävä ylimääräinen vero, jolla leikataan etenkin suurimpien apteekkien tuloja.

Apteekkiveron lisäksi apteekkarit maksoivat tuloveroja yhteensä 61 miljoonaa euroa. Henkilökunnan palkkojen ennakonpidätyksiä ja lakisääteisiä maksuja apteekkarit tilittivät valtiolle 161 miljoonaa euroa.

Suomen yrittäjyyteen perustuvan apteekkijärjestelmän ansiosta kaikki lääkemyynnistä perittävät verot jäävät Suomeen.