Uutinen

Apteekkariliitto kommentoi Kauppalehden juttua

08.01.2020 | 11:26

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Kauppalehden juttu antaa väärän kuvan apteekkien yhteydessä toimivien osakeyhtiöiden henkilöstökulusta, toteaa Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula.

Keskiviikon (8.1.) Kauppalehdessä julkaistu laaja juttu apteekkien yhteydessä toimivista osakeyhtiöistä on herättänyt hämmennystä. Joissakin jutussa mainituissa yhtiöissä palkkakuluja ei ole Kauppalehden mukaan lainkaan.

– Tämä johtuu siitä, että palkkakulut ovat liiketoiminnan muissa kuluissa apteekin ja yhtiön välisen käyttöoikeussopimuksen perusteella. Sopimuksella määritellään, mitä yhtiö maksaa henkilökunnasta, tiloista ja muista kuluista apteekille. Apteekin tuloslaskelmassa ne näkyvät muissa liiketoiminnan tuotoissa, Ilkka Harjula selventää.

Verottaja teki vuosina 2013-2014 verotarkastuksia apteekeissa, ja siinä yhteydessä tarkistettiin Harjulan mukaan myös apteekin ja osakeyhtiön välistä kulujen jakoa. Käytännössä kaikki kulut tulee jakaa liikevaihtojen suhteessa alkaen henkilöstökuluista ja päätyen kirjekuoriin, kyniin ja klemmareihin.

– Tuolloin linjattiin, että kaikki kulut tulee jakaa apteekin ja apteekissa toimivan yhtiön kesken liikevaihtojen suhteessa riippumatta niiden käytön kohdentumisesta.

Apteekkien käyttämät tilitoimistot ohjeistivat verottajan linjauksen jälkeen apteekkareita kulujen jaosta.