Uutinen

Apteekkariliitto ehdottaa lääkkeiden hintoja alentavaa uudistusta

24.06.2020 | 10:30

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

PÄIVITETTY 12:50 | Apteekkariliitto ehdottaa uutta mallia lääkkeiden hinnoitteluun. Malli laskisi kaikkien reseptilääkkeiden hintoja keskimäärin 4,3 prosenttia, kalleimpien jopa lähes 9 prosenttia.

Ehdotus liittyy sosiaali- ja terveysministeriössä käynnistyvään lääkehuollon tiekarttatyöhön, jonka osana tarkastellaan myös apteekkitaloutta.

Apteekkariliiton ehdottama malli vastaa myös hallituksen tavoitteeseen alentaa lääkekorvausmenojen valtion osuutta sekä ajankohtaiseen elvytystarpeeseen.

– Lääkekorvausmenot kasvavat vuosi vuodelta ja kasvu johtuu pääosin uusista ja kallista lääkkeistä, joiden hintoja mallimme leikkaa eniten, Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen perustelee uudistusta.

Hirvosen mukaan lääketaksa-apteekkiveromekanismi puoltaa edelleen paikkaansa, sillä se takaa kansalaisten yhdenvertaisuuden, maankattavan apteekkiverkoston ja lääkkeen hinnanmuodostuksen läpinäkyvyyden.

– Mekanismia on kuitenkin päivitettävä, sillä edellisen uudistuksen jälkeen markkinoille on tullut merkittävästi uusia kalliita lääkkeitä, ja apteekkien väliset kokoerotkin ovat kasvaneet, toteaa Hirvonen.

Lääkemenoihin heti liki 90 miljoonan euron säästö

Apteekkariliiton ehdottama malli pienentäisi lääkkeiden käyttäjien ja Kelan lääkemenoja yhteensä 88,5 miljoonaa euroa vuodessa viime vuoden myyntitiedoin laskettuna.

Säästö lääkkeiden käyttäjille olisi 30,5 miljoonaa euroa ja Kelalle 58 miljoonaa. Kelan maksamien lääkekorvausten rahoitus jakaantuu siten, että valtion säästö olisi 33,5 miljoonaa euroa ja palkansaajien 24,5 miljoonaa.

– Uudistuksen ensimmäisenä voimassaolovuonna apteekkiveron tuotto laskisi, mutta alle kolmessa vuodessa valtion osuus lääkekorvausmenoista leikkaantuisi jo yli sata miljoonaa euroa. Pitkällä aikavälillä valtion hyöty vain kasvaisi kalliiden lääkkeiden hintojen alenemisen ansiosta.

Lääkkeiden hintojen halpenemisella on elvyttävä vaikutus, sillä se vapauttaa merkittävästi rahaa kotitalouksien kulutukseen. Uudistuksen voittajia olisivat heti kansalaiset, sillä omavastuut ja palkansaajien osuus lääkekorvausmenoista pienenisivät valtion menetyksen verran.

Hinnat laskevat lääketaksaa ja apteekkiveroa muuttamalla

Apteekkariliiton ehdottamassa mallissa apteekkiveron peruste olisi lääkemyynnin myyntikate eikä lääkemyynnin liikevaihto kuten nykyisin. Apteekkiveron kokonaismäärä puolitettaisiin.

Apteekkiveron alennus vietäisiin kokonaisuudessaan lääkkeiden hintoihin. Lääketaksaa leikattaisiin vastaamaan apteekkiveron puolittamista pienentämällä tukkuhintakertoimia ja muokkaamalla taksan kiinteitä osia. Erittäin kalliit lääkkeet toimitettaisiin apteekista kiinteällä korvauksella.

Mahdollisesti kannattamattomaksi tulevia pääapteekkeja muutettaisiin sivuapteekeiksi apteekkarivaihdosten yhteydessä.

Malli pienentäisi merkittävästi apteekkien välisiä tuloeroja ja kohdentaisi apteekkiveron nykyistä oikeudenmukaisemmin.

Apteekkariliitto esittää myös, että uudistuksen yhteydessä selvitettäisiin mahdollisuudet lisätä lääketaksaan palkkio lääkevaihdosta ja vuorokaudenaikaan sidotusta toimitusmaksusta. Edellinen on käytössä Ruotsissa ja jälkimmäinen Saksassa.

Katso uudistusta esittelevät diat >

Uutista päivitetty klo 12:50, lisätty linkki uudistusta esitteleviin dioihin.