Kuvassa osa avustuslähetyksestä. "Toki toivomme, että näille haavanhoitotuotteille ei koskaan tule käyttöä, vaan Venäjä lopettaisi sotatoimet", sanoo Mika Flink.
Uutinen

Apteekkariliiton Medifon vie hätäapua Ukrainaan

01.03.2022 | 12:45

Teksti : Erja Elo

Apteekkariliiton tytäryhtiö Medifonista lähtee tänään terveydenhuollon tarvikkeita kohti Ukrainaa. Kuljetus on osa EU:n hätäapua, johon Medifon itse lahjoitti yli 10 000 eurolla haavanhoitotuotteita.

Suomi lähettää Ukrainaan humanitääristä materiaaliapua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Apu sisältää muun muassa terveydenhuollon suojavälineitä.

Medifon on ollut mukana organisoimassa Suomen logistiikkaa operaatiossa, jossa on mukana useita EU:n jäsenmaita.

Yksi avustuslähetyksistä lähtee tänään tiistaina Medifonista kohti Ukrainaa. Mukana on esimerkiksi kenttäsairaaloissa tarvittavaa välineistöä.

– Meidän kautta kulkee aika iso osa Suomesta lähtevistä avustuksista. Siihen kyytiin laitoimme meidänkin lahjoittamat tavarat, kertoo Medifonin toimitusjohtaja Mika Flink.

Yli 10 000 eurolla haavanhoitotuotteita

Medifon lahjoitti Ukrainaan yli 10 000 euron edestä haavanhoitotuotteita, kuten haavapuhdistetta, sidetarpeita ja ideaalisiteitä.

– Määrällisesti se on aikamoinen kasa tavaraa. Toki toivomme, että näille haavanhoitotuotteille ei koskaan tule käyttöä, vaan Venäjä lopettaisi sotatoimet, sanoo Flink.

Avustuslähetyksen tarkka määränpää Ukrainassa ei ole Flinkin tiedossa. Perille pääsy on kuitenkin varmaa, koska apu on valtioiden välistä toimintaa, eikä esimerkiksi yksittäisten säätiöiden tai avustusjärjestöjen käsissä.

EU:n pelastuspalvelumekanismia koordinoi Brysselissä EU:n hätäavun koordinointikeskus ERCC. Mekanismi luotiin EU-alueelle 2000-luvun alussa. Jäsenvaltiot toimittavat sen kautta apua katastrofin kohdanneisiin maihin.

Tiivistä yhteistyötä koronapandemian aikana

Medifonin yhteistyö ERCC:n kanssa on ollut tiivistä koronapandemian aikana Suomen huoltovarmuuden osalta. Medifon Suomen Apteekkariliiton omistama yhtiö, joka toimii lääke- ja terveysalan tukkukauppana, jakelijana ja maahantuojana.

Nyt käynnissä oleva sota ei vaikuta suoraan Medifonin toimintaan.

– Meidän ei tarvitse lopettaa venäläisten tuotteiden jakelua, koska niitä ei ole missään vaiheessa ollutkaan meillä, sanoo Flink.

Tulevina viikkoina Suomesta kootaan ja toimitetaan Ukrainaan lisää materiaaliapua. Suomi päätti helmikuun lopulla myöntää Ukrainalle rahallista apua yhteensä 14 miljoonaa euroa, josta yli 8 miljoonaa on humanitaarista materiaaliapua.

Flink ei vielä tiedä, tarvitseeko valtio Medifonin apua seuraavissa avustuslähetyksissä.

– Otetaan yksi keikka kerrallaan, hän sanoo.