Hyppää sisältöön

Siinä on eroa, onko apteekkarina Savossa vai Kymenlaaksossa. Tämän huomasi myös Artturi Kolonen, kun hän viime vuonna siirtyi Maaningalta Pohjois-Savosta Valkealaan Kymenlaaksoon. 

– Olihan se alkuun vähän kulttuurishokki. Nyt minut on jo hyväksytty tänne, mutta kyllä se lähestyminen alkuun vähän varovaista oli. Täällä ollaan selvästi varautuneempia kuin Savossa, itsekin alun perin savolainen Kolonen kertoo. 

Savolaisia ja kymiläisiä huonosti tunteville kerrottakoon, että savolainen yleensä tenttaa uuden tulokkaan taustat läpikotaisin heti ensi tapaamisella ja häpeilemättä – ”kun on tuota uteliaesuuven vikkoo”. Kymiläinen sen sijaan haistelee vierasta mieluummin vähän kauempaa ja suoran kysymisen sijaan selvittää tämän olemuksen jostain muusta lähteestä – ”ku ehäm miä muuten kehtais”. 

– Kun järjestimme Valkealan apteekin tervetulokahvituksen, ihmiset ”osuivat paikalle sattumalta”. Että ”ai, tarjouksiakin on”, Kolonen nauraa. 

Työmatka lyheni 100 kilometriin

Syy apteekkarin maisemanvaihdokseen oli koti, joka sijaitsee Imatralla. Sieltä on huomattavasti lyhyempi matka Kouvolaan kuuluvaan Valkealaan kuin Maaningalle. 

– Maaningalla oli hyvä apteekki, mutta viikonloput kotona menivät ohi vähän turhan äkkiä, kun joutui olemaan viikot poissa. 

Nyt työmatkaa on ”vain” 100 kilometriä suuntaansa, joten kotiin pääsee myös arki-iltaisin. Lisäksi uusi sijainti mahdollistaa perheyrittämisen. 

– Meillä on nyt farmaseuttivaimoni kanssa ensimmäistä kertaa yhteinen yritys. 

Se on tärkeää, sillä Kolosen mukaan viime keväästä, jolloin apteekkari sompaili vielä kahden toisistaan noin 300 kilometrin etäisyydellä sijaitsevan apteekin välillä, ei olisi tullut mitään ilman vaimon apua. 

Tilannetta hankaloitti myös farmasian alan työntekijäpula, joka konkretisoitui Kymenlaaksossa ihan toisella tavalla kuin Savossa. 

– Maaningallahan farmasian alan ammattilaisia riitti, sillä heitä valmistuu naapurista Itä-Suomen yliopistosta. Töihin jopa tarjouduttiin. Täällä taas työntekijöitä ei saa edes vuokrafirmoista. Eikä työpaikkailmoituksiin tule hakemuksia. 

Se tarkoittaa, että apteekkari ei kuluneena kesänä viettänyt lainkaan kesälomaa. Apteekin aukioloaikoja jouduttiin lyhentämään niin, että apteekki oli kesällä viikonloppuisin kiinni, jotta yrittäjä pääsi välillä huilaamaan ja viettämään aikaa perheensä kanssa. 

Perheen kanssa vietettävä aika on Koloselle tärkeää, sillä perheeseen kuuluu neljä lasta. Isää pitää kiireisenä muun muassa perheen kahden pojan jääkiekkoharrastus, joka tarkoittaa, että kuskin hommia ja erilaisia seuratalkoita riittää. Perheen nuorimmat tytöt taas kaipaavat yksikertaisesti läsnäoloa. 

– Minulle ja ajalleni on monta ottajaa. 

Valkealassa on vahva oma identiteetti

Tärkeitä Koloselle ovat myös asiakkaat. Valkealan apteekki sijaitsee kylän ainoan kaupan yhteydessä, joten asiakasvirtaa riittää. 

– Valkealan asukkailla on vahva oma identiteetti. Ihmisille on tärkeää, että omalla kirkonkylällä on oma apteekki. 

Kolonen on itse uransa varrella työskennellyt monenlaisissa ja monen kokoisissa apteekeissa. 

– Tämä on juuri sopivan kokoinen ja sopivan vilkas. 

Apteekissa asioivien asiakkaiden lisäksi Valkealan apteekilla on reilut 100 annosjakeluasiakasta. 

Kaikkea saunan lauteilla kuultua ei kannata uskoa

Alkukesästä Kolonen pyrki seuraamaan myös hallitusneuvotteluja. Hänen toiveensa on, että apteekkialaa uudistetaan lääkeasioiden uudistuksen pohjana olevan tiekartan mukaan niin, että apteekit sidotaan yhä kiinteämmäksi osaksi sosiaali- ja terveyshuoltoa. 

Uudelle hallitukselle Kolosella on selkeä evästys: 

– Kuunnelkaa virkamiehiä ja asiantuntijoita ja hyödyntäkää kerättyä tutkimustietoa ja tehtyjä selvityksiä. Sieltä löytyy tietoon perustuvaa ohjenuoraa. Ei kannata uskoa kaikkea, mitä saunan lauteilla puhutaan. Niissä puheissa voi olla vastuu vähissä.

Valkealan apteekki

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 1 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times