Apteekin informoitava toistuvista reseptiepäselvyyksistä
- 15.01.2010 at 05:22
Jos lääkemääräyksissä on toistuvasti puutteita, tämä tulee saattaa viipymättä ja kirjallisesti opiskelijaa ohjaavan lääkärin ja terveydenhuollon toimintayksikön johdon tietoon, Fimea ja Valvira muistuttavat.
Jos lääkemääräyksissä on toistuvasti puutteita, tämä tulee saattaa viipymättä ja kirjallisesti opiskelijaa ohjaavan lääkärin ja terveydenhuollon toimintayksikön johdon tietoon, Fimea ja Valvira muistuttavat.
Apteekin tulee ottaa yhteyttä lääkkeen määrääjään aina, kun lääkemääräys on epäselvä tai muuten puutteellinen. Tämä koskee myös tilapäisesti lääkärin tehtävissä työskentelevien lääketieteen opiskelijoiden laatimia lääkemääräyksiä.
Lääketieteen opiskelijoilla on oikeus toimia lääkärin tehtävissä 4. tai 5. opintovuoden suorittamisen jälkeen. Tilapäisesti lääkärin tehtäviin kelpuutetut lääketieteen opiskelijat on merkitty Terhikki-rekisteriin, jonka tiedot voi tarkistaa puhelimitse tai sähköpostitse Valvirasta numeroista (09) 7729 2123, 7729 2153 tai 7729 2164).
Rekisterimerkinnän yhteydessä lääketieteen opiskelijat saavat Valviralta yksilöintitunnuksen (entinen SV-numero). Muutaman viikon väliaikana, joka kuluu yliopiston opintosuoritusilmoituksesta Valviralle siihen, että opiskelija saa yksilöintitunnuksensa, lääkemääräyksissä käytetään edelleen yhteistunnusta. Apteekin ja terveydenhuollon toimintayksikön on hyvä sopia yhdessä lääketieteen opiskelijoiden osalta noudatettavista toimintamalleista ja tiedotuskäytännöistä.
Työnantaja vastaa
Työnantajan tehtävänä on arvioida tapauskohtaisesti lääketieteen opiskelijan valmiudet toimia lääkärin tehtävissä. Työnantaja määrittelee opiskelijan valmiuksien perusteella opiskelijan tehtävät, toiminnan rajat ja velvoitteet. Työnantajan vastuulla on myös varmistaa, että tehtävien edellyttämät opinnot on suoritettu hyväksyttävästi.
Jokaisella lääkärin tehtävässä toimivalla lääketieteen opiskelijalla on ohjaaja, joka on samassa toimintayksikössä toimiva perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen suorittanut laillistettu lääkäri. Ohjaajan tehtävänä on seurata, ohjata ja valvoa opiskelijan toimintaa ja puuttua viipymättä toiminnassa ilmeneviin epäkohtiin. Työnantajan velvollisuutena on keskeyttää välittömästi lääketieteen opiskelijan toiminta lääkärin tehtävissä, mikäli toiminnan havaitaan vaarantavan potilasturvallisuutta.
Yhteydenotot hoitosuhdetta vaarantamatta
Asiakaspalvelutilanteessa apteekissa yhteydenotot terveydenhuollon toimintayksikköön tulee hoitaa siten, ettei tarpeettomasti aseteta kyseenalaiseksi lääkärin ja potilaan välistä hoitosuhdetta.
Jos epäselvyydet jatkuvat paikallisista yhteydenotoista huolimatta, apteekin tulee ottaa yhteyttä valvoviin viranomaisiin. (EK)
Lisätietoa: