Hyppää sisältöön

91-vuotias nainen asuu kotona itsekseen. Aikuinen poika asuu samassa pihapiirissä ja käy äitinsä luona päivittäin.

Kotihoito käy aamuin illoin antamassa lääkkeet ja annostelemassa silmätipat. Iltaisin hoitaja myös rasvaa naisen jalat. Kotihoito ottaa mahdollisuuksien mukaan verikokeet kotikäynnillä. Potilaan säännöllinen lääkitys tulee annosjakelupusseissa lähiapteekista. 

Naisella on kohonnut verenpaine ja veren rasva-arvot, fibromyalgia, glaukooma, kaihi, astma, eteisvärinä, määrittelemätön sydämen vajaatoiminta sekä tekonivel oikeassa lonkassa, jonka verisyntyisen infektion vuoksi käytössä on jatkuva antibioottiestolääkitys. Nainen on kaatunut kotonaan tammikuussa 2022.  

Hemoglobiiniarvo 112–117 kertoo anemiasta. Munuaisten toimintaa kuvaava GFR-arvo on viitearvoissa. Osa tärkeistä laboratoriokokeista, kuten albumiini, magnesium, kalsium, digoksiini, B-12- ja D-vitamiini puuttuvat.  

Ongelma

Haastattelin naisen hänen kotonaan, poika oli mukana taustatukena. Naisella ei ollut voimakkaita kipuja, mutta hän kertoi kärsivänsä ajoittain suun ja silmien kuivuudesta. Suoli toimi vain joka toinen päivä.

Hän oli tyytyväinen lääkitykseensä, mutta suuri lääkemäärä mietitytti. Säännöllisessä käytössä oli jo parikymmentä lääkettä.  

Ratkaisu 

Ensimmäisenä naisen esitiedoissa kiinnitin huomiota anemiaan ja hermosärkyjen hoitoon määrättyyn amitriptyliinin. Lääkettä ei suositella yli 75-vuotiaille sen antikolinergisten haittojen, kuten ummetuksen, suun kuivumisen, väsymyksen, sekavuuden ja kaatumisriskin vuoksi.

Ehdotin lääkärille amitriptyliinin vähentämistä asteittain ja lopulta lääkityksen lopettamista. Lääkäri ei tehnyt vielä muutosta, koska nainen oli siirtymässä toisen lääkärin hoidettavaksi.

Verenohennuslääke apiksabaanin annostus ylitti hoitosuosituksen, sillä potilas on 80-vuotias ja alle 60-kiloinen. Antikoagulanttien käyttö aneemisella potilaalla voi pahentaa anemiaa, lisäksi naisella oli mustelmaherkkyyttä. Apiksabaanin annostus puolitettiin ehdotukseni mukaisesti seuraaviin annosjakelupusseihin.

Ehdotuksestani vanha rautavalmiste lopetettiin ja tilalle aloitettiin rautabisglysinaattivalmiste, jonka annostelua ei tarvitse rytmittää muiden hivenaineiden ja ruokailun suhteen. Annostelu on jatkossa joka toinen päivä, koska harvempi annostelu voi parantaa raudan imeytymistä.

Uusi rautabisglysinaatti-valmiste sisältää myös foolihappoa, joten annospussien foolihappo annostellaan jatkossa joka toinen päivä.

Rautavalmisteen vaihdoksen myötä kalsium-D-vitamiini -valmiste muutettiin aamuin illoin annosteltavaksi, mikä parantaa kalsiumin hyväksikäytettävyyttä ja vähentää ison kerta-annoksen nostamaa sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä.

Naista närästi vain satunnaisesti, joten ehdotin esomepratsolia annosteltavaksi ensin joka toinen päivä ja myöhemmin lopetettavaksi, jos närästysoireilu ei palaa.

Nainen kertoi astman pahenevan aina siitepölyaikaan. Ehdotuksestani potilaalle aloitettiin iäkkäille sopiva desloratadiini siitepölykauden ajaksi.

Lääkäri aloitti sydämen vajaatoiminnan hoitosuosituksen mukaisen pieniannoksisen ACE-estäjän. 

Seuranta 

Kaikkien lääkkeiden vaikuttavuutta ei pystytty arvioimaan, koska osa laboratoriotuloksista puuttui. Ehdotuksestani lääkäri määräsi potilaalle verikokeet kolmen kuukauden päähän, jolloin nähdään lääkitysmuutosten vaikutukset rauta-, foolihappo- ja kalsiumarvoihin. Samalla otetaan puuttuvat laboratoriokokeet ja silmänpaineet mitataan. 

Palstalla esitellään todellisia lääkehoidon kokonaisarviointeja.Tämänkertaisen arvion teki LHA-pätevyyden suorittanut proviisori Eeva Lehtola, Häijään apteekista. Parhaillaan hän suorittaa ERKO- ja LHKA-opintoja.

SÄÄNNÖLLISESTI ANNOS ENNEN ARVIOTA MUUTOS
Eliquis 5 mg, apiksabaani 1 x 2 Annoslasku 2,5 mg 1 x 2
Acidal 20 mg, esomepratsoli 1 x 1 Annoslasku, 1 tabletti joka toinen päivä
Calcichew D3 Forte, kalsium+D3-vitamiini 2 x 1 Päiväannos jaettiin kahteen ottokertaan 1 x 2
Spartofer 100 mg, ferroglysiinisulfaatti 1 x 1 Lopetettiin, tilalle: rautabisglysinaatti 1 x 1 joka toinen päivä
Folvite 1 mg, foolihappo 1 x 1 Annoslasku: 1 tabletti joka toinen päivä
Enalapril Orion 5 mg Aloitus 0,5 x 1
Desloratadin Orion 5 mg Aloitus 1 x 1
Amitriptyl Abcur 10 mg, amitriptyliini 1 x 1 Ehdotettu muutosta
Emgesan 250 mg, magnesiumhydroksidi 1 x 1 Muutostarve arvioidaan myöhemmin
Betoptic S, 2,5 mg/ml, betaksololi 1 x 1 Muutostarve arvioidaan myöhemmin
Azopt, 10 mg/ml, brintsolamidi 1 x 1 Muutostarve arvioidaan myöhemmin
Travatan, 40 mikrog/ml, travoprosti 1 x 1 Muutostarve arvioidaan myöhemmin
Amoxin 500 mg, amoksisilliini 1 x 2 Ei muutosta
Atorbir 20 mg, atorvastatiini  1 x 1 Ei muutosta
Bisoprolol Sandoz 2,5 mg, bisoprololi 1 x 2 Ei muutosta
Bisoprolol Sandoz 5 mg, bisoprololi 1 x 2  Ei muutosta
Furesis 20 mg, furosemidi 2 x 1 Ei muutosta
Digoxin Orion Mite 0,065 mg, digoksiini 1 x 1 Ei muutosta
Kaliumklorid Orifarm 1 mg, kalium 1 x 1 Ei muutosta
Panadol 500 mg, parasetamoli 1 x 2  Ei muutosta
Seretide Evohaler 25/250 µg, salmeteroli ja flutikasonipropionaatti 2 x 2  Ei muutosta
Carbalan, karbamidiperusvoide 1 x 1 Ei muutosta
TARVITTAESSA    
Ventoline Evohaler 0,1 mg/dos, salbutamoli 1-2 x 1-3 tarvittaessa Ei muutosta
Panadol 500 mg, parasetamoli 1-2 x 1 tarvittaessa Ei muutosta

 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times