Hyppää sisältöön

Tyksin, Harvardin ja THL:n tutkimuksen mukaan äidin alhainen D-vitamiinitaso raskauden aikana lisää lapsen riskiä sairastua MS-tautiin.

Lapset, joiden äidin D-vitamiinitaso oli alkuraskauden aikana korkeampi, sairastuivat harvemmin MS-tautiin kuin lapset, joiden äidin D-vitamiinitaso oli alhaisin.

Tiedot selviävät TYKS:n neurologitutkijoiden yhdessä Harvardin ja THL:n tutkijoiden kanssa JAMA Neurology –lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkijat selvittivät tapaus-verrokkitutkimuksella äidin ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan seerumin D-vitamiinipitoisuuden yhteyttä jälkikasvun MS-tautiriskiin.

Tutkimusaineistona oli THL:n Finnish Maternity Cohort -seerumipankki Oulussa, jossa on 1,5 miljoonaa seeruminäytettä 800 000 raskaana olleesta suomalaisesta naisesta vuodesta 1983 alkaen.

Tutkijat tunnistivat 197 MS-tautiin sairastunutta henkilöä, joista 193:lta saatiin määritettyä D-vitamiinipitoisuus äidin alkuraskauden verinäytteistä.

Niillä henkilöillä, joiden äitien seerumin D-vitamiinipitoisuus alkuraskauden aikana oli korkeimmassa viidenneksessä, oli 41 prosenttia pienempi riski sairastua MS-tautiin verrattuna niihin, joilla pitoisuus oli matalimmassa viidenneksessä.

MS-tauti on sitä yleisempää, mitä kauempana päiväntasaajalta ollaan

Entuudestaan tiedetään, että MS-tauti on sitä yleisempää, mitä kauempana päiväntasaajalta ollaan.

On esitetty, että MS-taudin poikkeavan maantieteellisen jakauman selityksenä voisi olla juuri vähäinen D-vitamiinin saanti korkean esiintyvyyden alueella.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että Suomessa D-vitamiinin puutos on talvikuukausina tavallista sekä MS-potilailla että kontrolleilla. Myös seerumin D-vitamiinipitoisuudet ovat alhaisempia MS-taudin pahenemisvaiheiden aikana kuin oireettomana aikana.

– Lisätutkimuksia tarvitaan edelleen sen selvittämiseksi, onko D-vitamiinin saantisuosituksia lisäämällä mahdollista vähentää MS-tautiin sairastumista väestötasolla tai riskiryhmissä, kuten MS-potilaiden 1. asteen sukulaisten kohdalla, kertoo dosentti Merja Soilu-Hänninen Tyksin Neurotoimialueelta.

MS-taudin aiheuttajaa ei edelleenkään tunneta. Taudin synnyn ajatellaan liittyvän immunologisen toleranssin murtumiseen ja poikkeavan immuunivasteen syntymiseen omille keskushermoston antigeeneille

Tutkimuksessa mukana ollut Harvardin yliopiston epidemiologian professori Alberto Ascherio suosittaa jo nyt saatujen tulosten valossa MS-potilaiden D-vitamiinilisän vuorokausimääräksi 50 mikrogrammaa ympäri vuoden, eli noin viisikertaista annosta terveiden aikuisten saantisuosituksiin nähden.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times