Kuva: iStock
Uutinen

Sinkki voi ehkäistä flunssaa – perheessä se voi pysäyttää tartuntakierteen

12.10.2022 | 13:07

Teksti : Hanna Hyvärinen

Tutkimusten mukaan sinkki voi lyhentää flunssan kestoa parilla päivällä, ja sen käyttö epidemian aikana voi myös ehkäistä tartuntoja.

Syksyn flunssakausi on käynnissä, ja kaudesta odotetaan tavallista voimakkaampaa, sillä koronapandemian aikana normaaleja hengitystieinfektioita on sairastettu tavanomaista vähemmän, joten monen vastustuskyky viruksia kohtaan on nyt aiempaa heikompi.

Taudinaiheuttajista nyt jylläävät etenkin rinovirukset, jotka aiheuttavat jopa 60 prosenttia flunssatartunnoista.

Tehokkaita keinoja flunssan hoitoon on vähän, ja vanhan sanonnan mukaan flunssa kestääkin hoidettuna kaksi viikkoa ja hoitamattomana 14 vuorokautta.

Esimerkiksi antibiootteja ei tule käyttää flunssan hoitoon, sillä antibiootit eivät yleensä tehoa viruksiin, ja niiden turha käyttö vain kiihdyttää antibioottiresistenssiä. Myös yskänlääkkeiden teho on kyseenalainen, eikä niitä tule antaa varsinkaan lapsille.

– Yskänlääkkeen sijaan turvallinen ja jokseenkin yhtä tehokas keino ärsyttävän yskän hillitsemiseen on esimerkiksi hunajavesi tai sokeroitu viinimarjamehu, sanoo erikoislääkäri Heikki Karinen.

Sinkki voi pysäyttää perheen flunssakierteen

Jonkin verran tutkimusnäyttöä on siitä, että sinkkiasetaatti voi lyhentää flunssan oireiden kestoa 1 –2 vuorokautta, jos sen käyttö aloitetaan heti oireiden ilmaannuttua.

Karisen mukaan sinkkiasetaattia voi käyttää flunssaepidemian aikana myös ennaltaehkäisevästi. Ennakoivalla sinkin käytöllä voidaan Karisen mukaan ehkäistä etenkin perheensisäisiä tartuntoja.

– Osa flunssaviruksista antaa sairastamisen jälkeen vain hetkellisen immuniteetin, ja tästä syystä tartunnat voivat jäädä ikään kuin pyörimään perheeseen. Sinkin käytöllä voidaan vaikuttaa siihen, ettei näitä kierteitä syntyisi, Karinen sanoo.

Sinkkiasetaatti vaikuttaa etenkin rinoviruksiin niin, että virukset eivät pääse sisälle soluihin eivätkä siten myöskään pysty jakautumaan. Lisäksi sinkki hillitsee tulehdussolujen liiallista aktiviteettia.

Sinkin haittavaikutuksina voi ilmetä metallista makua, kuvotusta ja vatsaoireita, mutta vakavia oireita ohjeiden mukaisesta käytöstä ei pitäisi seurata.