Uutinen

Uusi tutkimus kyseenalaistaa sinkkitablettien tehon flunssan hoidossa

29.01.2020 | 14:36

Teksti : TARU VANHALA

Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa ei havaittu imeskeltävän sinkin lyhentävän flunssan kestoa.

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan sinkkitablettien imeskelystä ei ehkä olekaan niin paljon hyötyä flunssan taltuttamisessa kuin on ajateltu.

Satunnaistettu tutkimus teetettiin Helsingin kaupungin työntekijöillä. Koehenkilöt ohjeistettiin aloittamaan imeskelytablettikuuri heti flunssan ensioireiden ilmaannuttua. Koehenkilöistä 88 sairastui tutkimuksen aikana flunssaan. Viiden päivän hoidon jälkeen eroja toipumisessa ei havaittu sinkkiä imeskelleiden ja lumeryhmän välillä.

Tulos on ristiriitainen ainakin kahdeksan aiemman tutkimuksen kanssa, vaikka tutkimuksessa käytetty sinkkivalmiste oli tehokkaasti liukeneva asetaattimuotoinen imeskelytabletti.

Seitsemän satunnaistetun tutkimuksen analyysissä on aiemmin osoitettu imeskeltävän sinkkiasetaatin lyhentävän flunssan kestoa jopa 40 prosenttia.

– Emme voineet osoittaa sinkki-imeskelytabletteja tehokkaaksi, mutta tutkimuksemme ei myöskään kumoa aikaisempien tutkimuksien havaitsemia hyötyjä, sanoo dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta.

Hemilän vuonna 2015 julkaisemassa tutkimuksessa sinkkiasetaatin havaittiin oireiden keston lisäksi vähentävän myös taudin oireita kuten tukkoisuutta ja yskää.

Sinkki-imeskelytablettien suosio flunssan hoidossa on kasvanut viime vuosina.