HaiPron kautta voidaan välittää tietoa asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantavista tapahtumista apteekkien ja hyvinvointialueen yksikköjen välillä. Kuva: Petri Jauhiainen
Uutinen

Päijät-Hämeen hyvinvointialue ja apteekit taklaavat nyt lääkitykseen liittyviä vaaratilanteita yhdessä

09.11.2023 | 08:51

Teksti : Hanna Hyvärinen

Tällä viikolla käyttöön otettavan uuden raportointimenettelyn tavoitteena on parantaa potilaiden lääkitysturvallisuutta.

Päijät-Hämeessä on tällä viikolla otettu käyttöön hyvinvointialueen ja apteekkien välinen vaaratilanteiden raportointimenettely HaiPro.

Kyseessä on tekninen työkalu, jonka kautta voidaan välittää tietoa asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantavista tapahtumista apteekkien ja hyvinvointialueen yksikköjen välillä.

Jos jatkossa esimerkiksi apteekissa huomataan, että potilaan reseptissä on virhe, apteekin henkilökunta tekee tästä kirjauksen HaiPro-järjestelmään. Sieltä tieto ohjautuu suoraan reseptin kirjoittaneeseen yksikköön, kuten sote-keskukseen tai sairaalan osastolle. 

Yhteistyön tavoitteena on parantaa lääkitysturvallisuutta ja vähentää lääkitykseen liittyviä riskitilanteita.

– Apteekeista saatava tieto on arvokasta Päijät-Hämeen hyvinvointialueen asiakas- ja potilasturvallisuuden sekä toiminnan ja prossien kehittämisessä. Rajapinnan avaaminen mahdollistaa myös entistä tiiviimmän yhteistyön rakentamisen hyvinvointialueen ja apteekkien välillä, jonka avulla varmistetaan sujuvampi asiakkaan hoitopolku ja palvelun laatu, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointialueen omavalvontajohtaja Armi Hyry apteekkien ja hyvinvointialueen tiedotteessa.

Päijät-Häme on Suomen neljäs hyvinvointialue, jossa otetaan käyttöön HaiPro apteekkien ja hyvinvointialueiden välille. Ennestään se on käytössä Keski-Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Pohjanmaan hyvinvointialueilla. Lisäksi Pohjois-Karjalassa apteekit ja muu terveydenhuolto tekevät tiivistä lääkitysturvallisuusyhteistyötä, mutta eri järjestelmien avustuksella.

Tavoitteena on, että apteekkien ja muun terveydenhuollon välinen lääkitysturvallisuusyhteistyö raportointijärjestelmineen olisi kaikilla hyvinvointialueilla käytössä vuoden 2024 loppuun mennessä.