Uutinen

Liiallinen D-vitamiini voi heikentää luustoa

11.12.2019 | 10:55

Teksti : VIRPI EKHOLM

Suositeltua suuremmat D-vitamiiniannokset eivät lujita luita, vaan saattavat kanadalaistutkimuksen mukaan jopa heikentää niitä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 100–250 mikrogramman päivittäiset D-vitamiiniannokset eivät paranna luuntiheyttä tai luiden lujuutta enempää kuin tavalliset 10 mikrogramman annokset.

Korkeat annokset saattavat jopa heikentää luuntiheyttä säären ja käsivarren luissa. Arvostetussa JAMA-lehdessä raportoituun tutkimukseen osallistui noin 300 iältään 55–70-vuotiasta kanadalaista, joita seurattiin kolmen vuoden ajan.

Reippaita D-vitamiiniannoksia on tutkittu myös monen muun sairauden, kuten sydäntautien, diabeteksen ja syöpien ehkäisyssä. Nämäkin tutkimukset ovat vetäneet vesiperän.

Tutkimuspäällikkö Iris Erlund THL:n oikeustoksikologian yksiköstä korostaa, että D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää erityisesti Suomessa, jossa auringonvaloa on tarjolla vähän. Suosituksia suuremmista annoksista ei ole kuitenkaan osoitettu terveyshyötyjä.

– On erittäin hyvin osoitettu, että D-vitamiinin riittävä saanti suojaa luustoa ja ehkäisee luunmurtumia. Jos koehenkilöt kuitenkin saavat jo riittävästi D-vitamiinia, annoksen nostamisesta ei ole havaittu lisähyötyä, hän kiteyttää.

Suositukset perustuvat näyttöön

Suomessa terveille aikuisille suositellaan 10 mikrogramman D-vitamiinilisää lokakuusta maaliskuuhun, jos hän ei käytä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita ja rasvalevitteitä tai kalaa 2–3 kertaa viikossa. Yli 75-vuotiaille suositus on hieman korkeampi, 20 mikrogrammaa ympäri vuoden.

Erlund korostaa, että suositukset perustuvat laajaan tutkimusnäyttöön.

– Jos nykyistä suurempien annosten terveyshyödyistä saadaan näyttöä, suosituksia toki korjataan.

Aikaisemmin D-vitamiinin puute oli Suomessa iso ongelma. Elintarvikkeiden D-vitaminointi on kuitenkin kohentanut selvästi väestön keskimääräisiä D-vitamiinitasoja.

– Nykyisin entistä harvempi kärsii aidosti D-vitamiinin puutteesta, Erlund huomauttaa.

Liikunta voittaa isot annokset

Aikuisilla D-vitamiinin turvallisen saannin ylärajana pidetään 100:aa mikrogrammaa vuorokaudessa. Erlund ei kuitenkaan kehottaisi käyttämään näinkään suuria annoksia.

– Isoista D-vitamiiniannoksista voi olla myös haittaa. Kun niistä ei ole osoitettu tutkimuksissa hyötyä, miksi ottaa riski ja kokeilla, hän pohtii.

Jos on kiinnostunut omasta terveydestään ja haluaisi edistää sitä, monesta muusta asiasta voi olla enemmän hyötyä kuin isoista annoksista D-vitamiinia. Esimerkiksi liikunta parantaa tutkitusti luiden ja sydämen terveyttä.

JAMA 2019; 322(8): 736-745