Uutinen

Hämeenlinnan Tiiriön apteekki on Vuoden opetusapteekki

14.11.2014 | 16:45

Hämeenlinnan Tiiriön apteekki on palkittu Vuoden 2014 opetusapteekkina. Valinta julkistettiin Farmasian Päivien avajaisissa perjantaina.

Apteekkari Ritva Ortamala on erittäin otettu huomionosoituksesta. Hänen johtamissaan apteekeissa on koulutettu oppilaita jo parinkymmenen vuoden ajan.

– Tämä tunnustus lämmittää mieltä. Kiitos kuuluu koko henkilökunnalle, Ortamala sanoo.

Vuoden opetusapteekin valinnut työryhmä perustelee valintaa sillä, että Tiiriön apteekki on saanut useana vuonna kiitettävää palautetta oppilailta. Harjoittelujaksot ja perehdyttäminen on hoidettu apteekissa suunnitelmallisesti. Oppimista ja tavoitteiden toteutumista seurataan palautekeskusteluilla ja harjoittelun lopuksi pidettävällä itsehoitoneuvontaan painottuvalla ”tentillä”.

Tiiriön apteekissa on tavallisesti 1–2 opiskelijaa vuodessa. Heitä tulee tasapuolisesti sekä Helsingin että Itä-Suomen yliopistosta. Oppilaiden ohjaamisesta vastaava proviisori Heli Saario on huomannut, että yliopistoilla on erilaisia painotuksia opetuksessa.

– Helsingin yliopisto on ollut perinteisellä linjalla, Itä-Suomen yliopistossa on enemmän potilasnäkökulmaa ja lääkehoidon tarkistusta.

Hän räätälöi jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisen opetussuunnitelman oppilaan aiemman kokemuksen ja valmiuksien mukaan. Oppilaille nimetään kummifarmaseutit, mutta perehdytykseen ja ohjaamiseen osallistuu koko työyhteisö. Tiiriön apteekissa kaikki jakavat mielellään osaamistaan.

Oppilaiden viihtyminen takaa sen, ettei apteekissa ole koskaan kärsitty työvoimapulasta.

– Tällä hetkellä meillä on kaksi entistä oppilaista töissä. Enemmänkin olisi tulossa ja mielellämme ottaisimme, mutta aina ei pysty, apteekkari Ortamala sanoo.

Vuodesta 1992 lähtien jaettu Vuoden opetusapteekki -tunnustuspalkinto myönnetään apteekille, jossa farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluva harjoittelu on järjestetty esimerkillisellä tavalla. Palkittava apteekki valitaan opiskelijapalautteen perusteella ja valinnasta päättää koulutusyksikköjen ja apteekkialan järjestöjen edustajista koostuva työryhmä.

Farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluvan, yhteensä puolen vuoden apteekkiharjoittelun, suorittaa apteekeissa vuosittain noin 600 farmasian opiskelijaa.

ERJA ELO