BlogiUutinen

Lääkejakelutoimijat: Riskinhallintaa parannettava kustannustehokkaasti

16.02.2018 | 10:28

Teksti : INKERI HALONEN

HUS-Apteekki ja Apteekkariliitto eivät usko apteekkien varastointivelvoitteen kasvattamisen tuovan toivottuja hyötyjä.

Fimean ehdotukset lääkejakelun toimintavarmuuden parantamiseksi ovat herättäneet lääkejakeluketjun toimijoissa varauksellista kannatusta. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että toiminnan varmuutta tulee kehittää hyvässä yhteistyössä, mutta keinoista ollaan eri mieltä.

Fimean ehdottamia keinoja pidetään järeinä.

– Ehdotukset ovat laaja-alaisia ja voimakkaita, mutta syksyllä käytyjen keskustelujen pohjalta odotettuja, Oriolan vt. toimitusjohtaja Kimmo Virtanen sanoo.

Myös Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti luonnehtii ehdotuksia vahvoiksi.

– Uskon, että jos ne toteutettaisiin, mahdollisten lääkejakeluun kohdistuvien poikkeustilanteiden vaikutukset jäisivät huomattavasti vähäisemmiksi, hän toteaa.

Tamron toimitusjohtaja Kai Kaasalainen toteaa, että toisaalta osa ehdotuksista on sellaisia, jotka ovat Tamrossa jo käytössä, kuten kriittisten tietojärjestelmien kahdennus ja kriisiviestintäkyvykkyys.

Myös Apteekkariliitto kannattaa kattavan varautumis- ja viestintäsuunnitelman laatimista, mutta painottaa, että yksittäisten ehdotusten kustannusvaikutukset on arvioitava huolellisesti ennen päätöksentekoa.

Lääketukut eivät innostu varastoinnin hajauttamisesta ja monikanavajakelusta

Lääketukut suhtautuvat varauksellisesti etenkin Fimean ehdotuksiin lääketukkujen varastoinnin hajauttamisesta, rajatusta monikanavajakelusta ja tuotetietojen ylläpitämisestä kaikkien jakelijoiden järjestelmissä.

– Suhtaudumme varauksella ehdotuksiin, jotka toteutuessaan nostavat painetta lääkkeiden hintoihin, Kimmo Virtanen toteaa.

Myöskään Tamrossa ei ilahduta ajatuksesta lääketukkujen varastoinnin hajauttamisesta.

– Mikäli asiakastoimituksia tekevän jakeluvaraston toiminta pitäisi hajauttaa, pitäisi käytännössä olla kaksi puoliteholla ja tuplavarastomäärällä toimivaa jakeluvarastoa, jotta ne pystyisivät poikkeustilanteessa aidosti toisensa korvaamaan. Tällä puolestaan on kestämätön kustannusvaikutus, joka nostaisi suoraan lääkkeiden hintoja hyvin merkittävästi, Kaasalainen sanoo.

Kaasalainen pitää myös ehdotusta kriittisten tuotteiden siirtämisestä rajatusti monikanavajakeluun toteuttamiskelvottomana.

– Mikäli toimintaympäristö ei vastaavasti muutu, toimijoilla ei ole mahdollisuutta kilpailla monikanavassa ja tällöin ehdotuksen toteutuskelpoisuus ja myös hyöty jää meille epäselväksi.

Kaasalainen pitää kuitenkin tärkeänä, että kriittisten valmisteiden määrittely aloitettaisiin viipymättä. 

– Kun tämä on tehty, pystytään riskinhallintatoimet eri toimijoilla nykyistä paremmin kohdentamaan oikeisiin valmisteisiin ja toimintaprosesseihin.

Myös lääkkeiden tuotetietojen hallintaa ja kulkemista pitäisi kehittää. Kaasalaisen mukaan toimintavarmuuden kannalta paras vaihtoehto olisi keskittää lääkkeiden tuotetiedot Lääketietokeskukseen.

– Heillä nämä tiedot toki jo ovatkin, mutta samalla tulisi varmistaa, että tiedot ovat jatkuvasti päivätasoisesti ajan tasalla. 

Apteekit: Varastointivelvoitteen kasvattaminen ei ratkaise ongelmaa

Apteekkien varastointivelvoitteen kasvattaminen jakaa toimijoiden mielipiteitä. Fimean ehdotuksessa apteekkien varastovelvoitetta ehdotetaan määriteltäväksi kuukauden mittaiseksi.

HUS-Apteekki ja Apteekkariliitto eivät usko apteekkien varastointivelvoitteen kasvattamisen tuovan toivottuja hyötyjä.

– Fimean esittämä varastointivelvoite ei ratkaise akuuttia lääkehuoltokriisiä tilanteessa, jossa lääkkeiden tukkujakelu keskeytyy, koska sillä ei ole vaikutusta potilaskohtaisesti tilattavien lääkkeiden saatavuuteen. Apteekin varastointivelvoitteen kasvattaminen johtaisi lääkkeiden vanhenemiseen varastoihin ja lääkehävikkiin, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler sanoo.

Apteekkariliitto pitääkin ehdotusta kohtuuttomana ja käytännössä apteekeille mahdottomana.

– Ehdotuksen laajuudesta riippuen velvoite nostaisi apteekin varaston arvoa johtaen käytännön ongelmiin sekä rahoituksessa että apteekkikaupoissa. Erityisesti kylmäsäilytettävien lääkkeiden osalta varastotilan mittava kasvattaminen ei tilakysymysten vuoksi ole edes mahdollista, Sandler jatkaa.

Myös HUS-Apteekin apteekkari Kerstin Carlsson uskoo, että velvoitevarastoinnin lisääminen sekä monikanavajakelu nostavat merkittävästi yhteiskunnan kustannuksia.

Eläinlääkäriliiton Päivi Lahti toteaa olevansa ehdotuksesta huolissaan.

– Olen hieman huolissani yksittäisten apteekkien varastointivelvoitteesta, mutta en osaa arvioida, onko kuukauden varasto apteekin kannattavuuden näkökulmasta liian suuri. Pienet apteekit syrjäseuduilla ovat meille tärkeitä niin potilaidemme kannalta kuin asiakkaankin ominaisuudessa.