Uutinen

EpiPen vain yksi esimerkki - Myös muiden elintärkeiden lääkkeiden hinnoittelussa huima ero

29.08.2016 | 12:10

Teksti : INKERI HALONEN

Wall Street Journalin mukaan moni amerikkalainen jättää uuden, kalliin lääkehoitonsa ostamatta liian korkean omavastuun takia.

MTV uutisoi 25.8. että rajujen allergiaoireiden hoitoon tarkoitettu EpiPen-kynän hinta on noussut Yhdysvalloissa peräti 450 prosenttia vuodesta 2004.

Hinnannousun syitä on arvailtu, ja esimerkisi New York Timesin mukaan kyse on ainakin osittain lääketeollisuudelle tyypillisestä tavasta nostaa patenttilääkkeen hintaa juuri ennen geneerisen kilpailijan tuloa markkinoille.

Samaan aikaan EpiPenin hinta on kuitenkin Suomessa laskenut, kertoo MTV:lle johtaja Lauri Pelkonen STM:n lääkkeiden hintalautakunnasta.

– EpiPen-kynän hinta on Suomessa laskenut. Kun vuonna 2003 sen tukkuhinta oli 39 euroa, niin nyt se on 35,20. Hintasäätelyn vuoksi meillä ei tuollaisia korotuksia kelakorvattaviin lääkkeisiin voi tulla, Pelkonen sanoo MTV:lle.

Yhden kynän hinta kaikissa Suomen apteekeissa on tällä hetkellä 53,28 euroa, josta Kela-korvaus kattaa 40 prosenttia.

Kahden kynän pakkaus maksaa Yhdysvalloissa MTV:n mukaan nyt noin 600 dollaria.

Mikäli lääkeyritys haluaa valmisteelle Kela-korvauksen, yrityksen on haettava lääkkeiden hintalautakunnalta korvattavuuden ja tukkuhinnan vahvistamista.

- Hintalautakunta voi hyväksyä valmisteen Kela-korvattavaksi, jos valmiste täyttää sairausvakuutuslaissa säädetyt korvattavuuden edellytykset ja lääkeyrityksen lääkkeelle ehdottamaa tukkuhintaa voidaan pitää kohtuullisena, kertoo Pelkonen MTV:lle.

Hintalautakunta voi myös hylätä hakemuksen.

Valtavat hintaerot myös syöpä- ja reumalääkkeissä sekä omavastuissa

Suomen lääkkeiden hintasääntelyn ja Kela-korvauksen vaikutus lääkkeiden hintoihin ja potilaan kustannuksiin näkyy myös muiden elintärkeiden, kuten syövän, MS-taudin ja nivelreuman hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden hinnoissa.

Alkuvuodesta Wall Street Journal kertoi, että Yhdysvalloissa moni potilas jättää uudet, tehokkaat lääkkeet ostamatta niiden korkean omavastuuosuuden takia. Omavastuuosuus voi olla useita tuhansia, jopa yli kymmenen tuhatta dollaria vuodessa.

Suomessa asiakas maksaa enimmillään korvattavasta lääkkeestään vuodessa 620,37 euroa (maksukatto 610,37 euroa ja ostokertamaksu 2,5 euroa x 4, kun lääkkeet toimitetaan kolmen kuukauden erissä).

Monet vakavien sairauksien lääkkeet ovat potilaalle kokonaan korvattuja, jolloin maksettavaksi jää vuosittain vain 68 euroa (50 euron alkuomavastuu ja ostokertamaksu 4,5 euroa x 4, kun lääkkeet toimitetaan kolmen kuukauden erissä).

WSJ julkaisi artikkelissaan muutamien lääkkeiden vuosikäytön hinnan ja potilaan omavastuuosuuden. Apteekkarilehti vertasi tietoja Suomen-hintoihin.

Lääkehoidon vuosihinta on laskettu lääkkeen normaalilla annostuksella. Dollarihinnat on muutettu euroiksi 2.3. olevan kurssin mukaan (1 USD = 0,96 EUR).