Uutinen

Yhteistyöhön terveyskioskin kanssa?

11.02.2011 | 07:00

Kauppakeskuksiin avattavat terveyskioskit voivat olla hyviä yhteistyökumppaneita apteekeille.

Helsingin kaupunki alkaa tarjota terveyspalveluja Itäkeskuksen ostoskeskukseen avattavasta terveyskioskista. Kaupunki palkkaa vuoden kestävän pilottihankkeen ajaksi kioskiin kolme terveydenhoitajaa, joilla voi esimerkiksi mittauttaa verenpainetta, verensokeria tai vatsanympärystä.

– Maksuton ja ilman ajanvarausta toimiva palvelu on tarkoitus aloittaa maaliskuussa, kertoo projektipäällikkö Jouko Ranta Helsingin terveyskeskuksesta.

Suunnitteilla on, että terveysjärjestöt ja kauppakeskuksen yrittäjät voisivat markkinoida kioskissa terveyden edistämiseen liittyviä tuotteitaan tai palveluitaan erillisellä sopimuksella. Rannan mukaan apteekit ovat yksi mahdollinen yhteistyökumppani.

- Terveyskioskissa saa markkinoida vain tutkittuun tietoon perustuvia tuotteita, joten esimerkiksi luontaistuotteet eivät tähän sovi, hän huomauttaa.

Ylöjärveltä hyviä kokemuksia

Suomen ensimmäinen terveyskioski avattiin Ylöjärvelle kauppakeskus Eloon kesäkuussa 2009. Myönteisten kokemusten jälkeen palvelua alettiin tarjota Lahdessa, kauppakeskus Triossa maaliskuussa 2010. Uuden palvelumallin takana on Sitra, joka etsii helpotusta terveyskeskusten ruuhkiin ja kasvaviin kustannuksiin.

Saman katon alla Ylöjärven terveyskioskin kanssa sijaitsee viime kesänä perustettu Elona-apteekki, jonka apteekkari ei näe terveyskioskia uhkana, vaan yhteistyökumppanina.

– Meillä on jo ollut pientä yhteistyötä. Terveyskioskin sairaanhoitaja on esimerkiksi käynyt apteekissa mittaamassa asiakkaiden verensokeriarvoja. Sairaanhoitajan mukaan apteekki tavoitti sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ole tulleet hoidettaviksi edes kioskille, kertoo apteekkari Arja Ihantola-Vormisto.

Terveyskioskin kautta apteekki sai myös fysioterapeutin vetämään Lisäaikaa liikunnalle -tempauksensa sauvakävelylenkkiä.

Ennen kaikkea apteekki on saanut terveyskioskin kautta uusia asiakkaita. Ihantola-Vormisto kannustaakin Itäkeskuksessa työskenteleviä kollegojaan ryhtymään yhteistyöhön terveyskioskin kanssa. (EE)