Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki apteekkari Terttu Puuruselle, Suomen Leijonan I lu... Lue lisää »

EMA:n ensimmäiset arvioinnit koronarokotteista saattavat valmistua jo joulun jälkeen. Lue lisää »

Nivelreuma sormissa vaikeutti vanhan miehen kävelykepin käyttöä. Lue lisää »

Tutkimus: Tuore löydös voi auttaa löytämään parannuskeinon ärtyvän suolen oireyhtymään. Lue lisää »

Apteekkari-lehti selvitti, mitä mieltä apteekkialaa parhaiten tuntevat professorit ovat... Lue lisää »

WHO: Pandemia voidaan vielä torjua

28.04.2009 16:34

,

Kuva: Kuvapörssi

WHO:n mukaan on mahdollista, että maailmalaajuinen pandemia on vielä torjuttavissa, sillä sikainfluenssa on edelleen rajoittunut suppeille alueille tai vain yksittäisiin potilaisiin.

Joitakin tautitapauksia on kuitenkin todettu uusista maista, kuten Uudesta Seelannista ja Israelista. Tautiepäilyjä on lukuisissa maissa. Euroopassa on tähän mennessä todettu varmoja tapauksia Espanjassa (1) ja Skotlannissa (2).

WHO:n eilinen pandemiauhkatason nosto tarkoittaa käytännössä sitä, että terveydenhuolto valmistautuu tunnistamaan uuden influenssaviruksen aiheuttamat sairastapaukset nopeasti ja hoitamaan potilaat turvallisesti.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi tänään terveydenhuollolle tarkat toimintaohjeet, joita täydennetään sitä mukaa, kun saadaan uutta tietoa. Lääkäreitä kehotetaan määräämään viruslääkkeitä vain varmistettuihin tai kliinisesti ilmeisiin influenssatapauksiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa sairaanhoitopiirejä, terveyskeskuksia ja kuntien sosiaalitoimia päivittämään valmiussuunnitelmansa mahdollisen influenssapandemian varalta. Riittävän materiaalisen valmiuden lisäksi on tärkeää, että viestintäsuunnitelma päivitetään.

Apteekkariliitto päivitti apteekkien pandemiaan varautumissuunnitelman viimeksi vuonna 2007. Apteekkariliitto kehottaa apteekkeja kertaamaan varautumissuunnitelmaan liittyvät toimenpiteet ja laatimaan apteekkikohtaisen suunnitelman, ellei sitä vielä ole.

Apteekkariliitto seuraa tiiviisti terveysviranomaisten antamia suosituksia pandemiaan varautumisessa ja antaa tarvittaessa lisäohjeita apteekeille. (VE)

Arkisto