Yksi näkyvimmistä koronapandemian seurauksista on se, että verkkoapteekkien ja kotiinku... Lue lisää »

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen toimipiste aloittaa Oulun yliopistollise... Lue lisää »

Espanjan tautitilanne laantuu, mutta vielä ei varmasti tiedetä, mitä tapahtuu, kun rajo... Lue lisää »

Kesällä käynnistyvä selvitys tarkastelee lääkkeiden hintakilpailun aktivointia ja lääkk... Lue lisää »

Apteekit saavat sidosryhmiltä kiitosta toiminnastaan pandemian aikana. Apteekkareiden o... Lue lisää »

WHO julisti pandemian alkaneeksi

11.06.2009 22:13

,

Kuva: Kuvapörssi

Maailman terveysjärjestö WHO nosti torstai-iltana pandemialuokituksen korkeimmalle tasolle kuusiportaisella asteikolla. Suomessa pandemian julistaminen ei aiheuta välittömiä uusia toimenpiteitä.

Viranomaiset muistuttavat, että pandemian julistaminen ei kuvaa taudin vakavuutta vaan epidemian maantieteellistä leviämistä. WHO luokittelee pandemian vakavuudeltaan kohtalaiseksi.

Taudinkuvat ovat teollisuusmaissa olleet samanlaisia kuin vuosittaisessa kausi-influenssassa. Uuden virusmuunnoksen aiheuttamassa pandemiassa suurempi osa väestöstä on kuitenkin vailla aikaisempien infektioiden tuomaa suojaa kuin kausi-influenssassa.

Influenssa A (H1N1) -tartuntoja on varmistettu tähän mennessä jo 79 maassa. Suomessa on toistaiseksi varmistettu viisi tapausta, joista neljä ovat ilmenneet Pohjois-Amerikassa matkustaneilla henkilöillä ja yksi Australiassa matkustaneella henkilöllä.

Suomessa voidaan vielä viivästyttää taudin leviämistä, sillä pohjoisella pallonpuoliskolla hengitystievirusten, kuten influenssavirusten aiheuttamat epidemiat eivät yleensä leviä kesäkautena. Epidemian leviäminen painottuu nyt päiväntasaajan eteläpuolelle, jossa tavanomaisen kausi-influenssan ajanjakso on alkamassa.

WHO ei toistaiseksi suosittele matkustamisen rajoittamista, mutta sairaana ei pidä matkustaa. Suomessa matkailijoita kehotetaan edelleen tarkkailemaan terveyttään viikon ajan Meksikoon, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan tai Chileen suuntautuneen matkan jälkeen. Jos matkalta palattuaan sairastuu kuumeiseen hengitystieinfektioon, on otettava puhelimitse yhteys lähimpään terveyskeskukseen. (EK)

Arkisto