Uutinen

Vanhusten lääkitysongelmien selvittäminen tehostuu

17.10.2019 | 12:18

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Vanhusten lääkitysriskejä aletaan seuloa yksinkertaisella kyselyllä, jota kaikki lääkehoitoon osallistuvat ammattilaiset voivat jakaa iäkkäille potilaille.

Tutkijat ja Fimean asiantuntijaryhmä ovat hioneet keväästä asti kysymyksiä, joilla on tarkoitus päästä kiinni vanhusten lääkehoidon ongelmiin. Ensimmäistä kymmenen kysymyksen versiota testattiin apteekeissa kesällä.

Palautteen perusteella kysymyksiä on vähennetty ja selkeytetty. Seuraavaksi iäkkäät asiakkaat saavat kommentoitavakseen karsitun version.

Siinä kysytään muun muassa, onko potilaalla käytössään lääkityslista, osallistuuko hoitoon useita lääkäreitä, miten hoitoa seurataan, millaisia lääkkeitä ja oireita vastaajalla on ja onko hänellä vaikeuksia lääkkeiden ottamisessa.

– Vihdoinkin saadaan konkreettinen työkalu lääkitysriskien selvittämiseen. Sen avulla voidaan myös herätellä lääkkeen käyttäjiä seuraamaan hoitoaan entistä aktiivisemmin, sanoo asiantuntijaproviisori Annika Koivisto Apteekkariliitosta.

Käyttöön maaliskuussa

Vanhusten lääkehoidon asiantuntijoiden suunnittelema kysely perustuu laajaan tutkimusaineistoon. Iäkkäiden lääkkeiden käyttö lisääntyy, sillä yhä useampia sairauksia voidaan hoitaa tehokkain lääkkein.

On tavallista, että moni vanhus käyttää päivittäin useita lääkkeitä. Ikääntyminen aiheuttaa muutoksia myös elimistössä, minkä vuoksi vanhukset ovat herkempiä lääkkeiden vaikutuksille kuin keski-ikäiset.

Usein hoitoon osallistuu useita yksiköitä ja lääkäreitä, eikä välttämättä kukaan tunne potilaan koko lääkitystä. Kyselyn yksi tavoitteista onkin edistää lääkityslistan yleistymistä.

Tarkoitus on myös auttaa vanhuksia oppimaan lääkehoitonsa tavoitteet ja sitoutua niiden toteuttamiseen.

Selkokielen asiantuntijat viimeistelevät kysymykset syksyn aikana, ja ammattilaisia aletaan kouluttaa alkuvuodesta. Lomake julkaistaan 12. maaliskuuta lääkehoidon päivänä.

Kyselylomakkeita jaetaan muun muassa apteekeissa, ja sen voi täyttää myös verkossa. Apteekkariliitto on osallistunut projektin suunnitteluun ja rahoitukseen.