Uutinen

Tuore väitös: Lääkkeitä säilytetään kotona huolettomasti

24.09.2015 | 12:15

Teksti : INKERI HALONEN

Lapset tiesivät lääkkeiden säilytyspaikat kaikissa väitöstyötä varten haastatelluissa perheissä. Missään perheessä lääkkeitä ei säilytetty lukitussa paikassa.

Lääkkeitä säilytetään kodeissa yhä turhan huolettomasti, selviää Johanna Hokkasen tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Hokkanen haastatteli väitöstyötään varten kahtatoista perhettä. Näistä kymmenessä tehtiin myös lääkekaappitutkimus. Kaikissa perheissä lapset tiesivät lääkkeiden säilytyspaikat eikä missään perheessä säilytyspaikka ollut lukossa, vaikka kaappi olisikin ollut lukittava.

Moni säilytti käytössä olevia lääkkeitä keittiön yläkaapissa.

Varsinaisia vaaratilanteita tutkimukseen osallistuneille ihmisille ei ollut sattunut lääkkeiden huolettoman säilytyksen takia – koiralle kyllä.

− Yhdessä perheessä äiti oli eräänä aamuna jättänyt vahvan, parasetamolia sisältävän kipulääkepurkin olohuoneen pöydälle. Perheen koira oli sen siitä löytänyt ja rikkonut. Kun äiti tuli takaisin kotiin, tabletit olivat levällään lattialla, ja pelkona oli, että koira olisi niitä syönyt, Johanna Hokkanen kertoo.

Onneksi koira oli kuitenkin vain rikkonut purkin.

Hokkanen toteaakin, että lääkkeiden oikeasta säilytyksestä tarvitaan yhä lisää tietoa ja valistusmateriaalia.

Hokkanen toivoo väitöstyönsä perusteella myös ohjausta asianmukaiseen, pelottomaan ja uskomuksista vapaaseen lääkkeiden käyttöön. Hokkasen mukaan koulut voisivat huomioida kodin entistä tärkeämpänä oppimisympäristönä myös lääkekasvatuksessa.

Hokkasen väitöstutkimuksessa kuvaillaan kodin lääkekasvatusta ja lääkkeiden käyttöä vuorovaikutuksessa sosiokulttuuristen ympäristöjen kanssa. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena erään itäsuomalaisen peruskoulun oppilaille ja heidän vanhemmilleen vuosien 2011−2013 aikana. Väitös tarkistetaan Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksella 2.10.2015.