Apteekkien varastointivelvoitetta lääkkeissä täsmennetään. Lue lisää »

Luottamus taksinkuljettajaan on heikentynyt jyrkästi Lue lisää »

Etätarkastus ei vaikuta apteekkitarkastuksen hintaan. Lue lisää »

Euroopan unionin komissio myönsi perjantaina ehdollisen myyntiluvan remdesiviirille ens... Lue lisää »

Farmania on auttanut apteekkeja työvoimapulassa, mutta toisaalta ottanut myös lomautett... Lue lisää »

Suu-nenäsuojain ei suojaa oireetonta

30.04.2009 15:26

,

Suu-nenäsuojainten laajamittaista käyttöä oireettomilla ei suositella, sillä väärä käyttö voi jopa lisätä tartuntariskiä. Kuva: Erkki Kostiainen

Paras tapa ehkäistä influenssan leviämistä on käsien pesu, STM ja THL muistuttavat. Suu-nenäsuojaimen väärä käyttö voi jopa lisätä tartuntariskiä.

Käsien pesu estää tervettä ihmistä saamasta tartuntaa käsien kautta ja oireista ihmistä levittämästä eritteitä ympäristöönsä. Yskimisen ja aivastamisen jälkeen kädet tulisi heti pestä vedellä ja saippualla tai puhdistaa desinfioivilla käsipyyhkeillä.

WHO ja Euroopan tautikeskus, ECDC, eivät suosittele suu-nenäsuojainten laajamittaista käyttöä oireettomilla. Terveydenhuollon yksiköissä saatetaan kuitenkin hoitoon hakeutuvalle oireiselle potilaalle antaa paperinen suu-nenäsuojain suojamaan henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta.

Sairaaloissa on erilliset ohjeet henkilökunnalle varsinaisten hengityssuojainten käytöstä esimerkiksi tilanteissa, joissa potilaille tehdään hienojakoista aerosolia tuottavia toimenpiteitä. (VE)

Arkisto