Uutinen

STM: VTV liioittelee kustannuksia

08.02.2011 | 13:08

Valtiontalouden tarkastusviraston arvio sähköisen potilaskertomuksen kehittämisen ja KanTa-hankkeen kokonaiskustannuksista on noin tuplasti enemmän kuin mitä sosiaali- ja terveysministeriö on kumppaneineen arvioinut.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastusraportti liioittelee sähköisen potilaskertomuksen kehittämisen ja KanTa-hankkeen kokonaiskustannuksia.

Raportin mukaan kokonaiskustannukset vuosille 2003–2014 on noin 400–500 miljoonaa euroa. 

STM, valtiovarainministeriö, Kela, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kuntaliitto ovat puolestaan yhteistyössä arvioineet, että kokonaiskustannukset, jotka sisältävät paikalliset käyttöönottokulut, ovat noin 200 miljoonaa euroa.

STM:n mukaan erot kokonaiskustannusten arvioinnissa johtuvat pitkälti yksityissektorin käyttöönottokustannuksista, sillä niiden arviointi on erittäin haasteellista. Terveydenhuollon tietoteknologian kehittämistä on kuitenkin tehty ja tehdään edelleenkin hyvin pienin kustannuksin.

STM toimitti jo tammikuussa VTV:lle omat kommenttinsa sen jälkeen, kun VTV:n raporttiluonnos oli tullut joulukuussa julkisuuteen ja moittinut STM:ää projektin hallinnasta kovin sanoin. (IK)